Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов
Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов

Изборите: Атанас Атанасов ще иска вот на доверие като лидер на ДСБ

На 9 юни се провеждат избори за Народно събрание и за Европейски парламент. Това е шестият поред вот за депутати от 2021 г. насам. До него се стигна, след като подкрепяният от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС кабинет на Николай Денков подаде оставка през март, а преговорите за ротация на премиера се провалиха.

15:15 8.6.2024

За изборите на 9 юни в ЦИК се регистрираха общо 32 партии и коалиции. 31 от тях ще участват и в парламентарните, и в европейските избори. И в двата вота формациите ще имат един и същи номер в бюлетината. Само една формация ще се яви на парламентарните, но не и на европейските избори. Тя получава последния 32-и номер.

15:17 8.6.2024

Тук събрахме имената на водачите на партийните листи за парламентарния вот на тези формации, които имат най-голям шанс да влязат в Народното събрание, според публикуваните проучвания. Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

15:19 8.6.2024

На 9 юни гласуваме за свои представители в Народното събрание и в Европейския парламент. Всички ли обаче имат право да участват и в двата вида вот? На машина или на хартия ще се гласува? И как ще се случи това в чужбина? Събрахме отговорите на всички най-важни въпроси.

07:50 9.6.2024

Българите в чужбина гласуват в общо 769 секции в 60 страни

Изборите в чужбина за Европейски парламент и Народно събрание започнаха в събота вечерта в 22:00 часа българско време и ще приключат сутринта в понеделник.

Заради 9-часовата времева разлика първи отвориха секциите в Окланд, Нова Зеландия. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден се очаква да приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 10 юни.

Българите зад граница могат да гласуват в общо 769 избирателни секции в 60 държави.

Най-много секции има в Турция (166), Великобритания и Северна Ирландия (118), Германия (103), Испания (64), САЩ (55), Гърция (28), Италия (27), Нидерландия (24), Белгия и Канада (по 16), Австрия и Франция (по 15).

Избори за Европейския парламент и за Народно събрание ще има в общо 388 секции в 57 държави, като в Исландия, Нова Зеландия и Сингапур ще има секции само за националните избори.

Информацията за адресите на изборните секции зад граница можете да намерите в сайта на МВнР.

08:19 9.6.2024

България гласува за Народно събрание и Европейски парламент

Изборният ден в България започна точно в 7:00 часа в неделя сутринта и ще приключи в 20:00 часа, освен ако в някои секции не бъде удължен до 21:00 часа заради струпване на избиратели.

В страната се провеждат избори "2 в 1" за Народно събрание и Европейски парламент. Българските представители в ЕП са общо 17.

В страната се гласува в близо 13 000 секции, а в чужбина те са 769 в 60 държави. Видеонаблюдение ще има в 11 635 секции.

В сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) можете да проверите дали името ви присъства в избирателните списъци и в коя секция можете да гласувате.

Тук можете да проверите номерата на всички партии и коалиции, които участват в двата вида избори.

Тук са събрани водачите на листи на основните шест формации, които според социолозите имат най-голям шанс да влязат в българския парламент.

Тук можете да намерите отговори на всички въпроси за това как се гласува на тези избори и как работят преференциите.

Обяснено. За какво да внимаваме, когато гласуваме днес
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00
09:02 9.6.2024

Доган каза, че "няма нужда" ДПС да излъчва министър-председател

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не смята, че партията му би излъчила свой представител за министър-председател.

"Не, мисля, че няма нужда", каза Доган пред "Дневник" малко преди да гласува в неделя сутринта в 52-ро училище "Цанко Церковски" в Бояна.

Попитан конкретно дали съпредседателите на ДПС Делян Пеевски или Джевдет Чакъров биха станали премиери, той отрече.

По време на предизборната кампания Асен Василев от ПП-ДБ каза, че Пеевски е искал да стане министър-председател след Мария Габриел от ГЕРБ, която трябваше да смени на поста бившия премиер Николай Денков.

Преговорите за ротацията обаче се провалиха и в крайна сметка се стигна до нови предсрочни избори.

09:19 9.6.2024

Главчев гласува за "скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина - еврозона"

Служебният премиер и външен министър Димитър Главчев се надява след изборите в да има стабилен парламент и бързо да бъде сформирано редовно правителство. Това каза той, след като гласува в неделя в столичното 5-о училище "Иван Вазов".

"Гласувах за по-добра България, за скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина - еврозона, коментира Главчев.

По думите му той е подкрепил "политици, които спазват конституцията и законите на страната, и във всичките си действия се ръководят от интересите на народа".

Димитър Главчев гласува с машина в столичното 5-о ОУ "Иван Вазов".
Димитър Главчев гласува с машина в столичното 5-о ОУ "Иван Вазов".

09:53 9.6.2024

Христо Иванов се надява на "мнозинство за нормална европейска България"

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов призова българските граждани да участват активно в изборите в неделя.

"Днес се произнася народът и се надявам всички български граждани да разберат, че това може да стане само днес и е много важно да ги призовем да излязат и да гласуват, да не оставят България на самотек и на течението, защото това със сигурност няма да им харесва", каза Иванов, след като гласува в 93-о СУ "Александър Теодоров-Балан".

По думите му той е гласувал за това "да има мнозинство за нормална европейска България, което означава да продължим с реформите и с развитието напред и страната да не се връща назад и на изток".

В отговор на въпрос дали ПП-ДБ ще преговаря след изборите с ГЕРБ и ДПС, Иванов заяви, че с ДПС не е имало опция за преговори, а от ГЕРБ са "изгорили всички възможни допирни точки в рамките на последните месеци".

Христо Иванов гласува с машина в 93-о СУ "Александър Теодорв - Балан".
Христо Иванов гласува с машина в 93-о СУ "Александър Теодорв - Балан".
10:02 9.6.2024

Само шест машини са спрени заради дефекти, съобщи ЦИК

Само шест машини са спрени заради дефекти в събота и в неделя сутринта, след началото на изборния ден. Това съобщи говорителката на ЦИК Росица Матева.

Развалените машини с две във Варна, една в Кюстендил, една в 23-та Районна избирателна комисия (РИК) в София и една в Шумен. В събота е отказала още една машина.

"Машините не отпечатват разписки, както беше в предишните избори, а бюлетини. Върху всяка машинна бюлетина ще има отпечатан хеш код, с който избирателят може да сравни дали правилно е отчетен неговият избор", каза още Матева, цитирана от БТА.

Обяснено. За какво да внимаваме, когато гласуваме днес
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00
11:03 9.6.2024

Пеевски иска "стабилно правителство, за да няма толкова много избори"

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски иска след изборите в България да има стабилен редовен кабинет.

"Хората заслужават ново начало. Време е да направим стабилно правителство, за да няма толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата", каза той, след като гласува в Кърджали в неделя.

По думите на Пеевски след изборите "в политиците да има смиреност", "да се развива страната и да са спокойни българските граждани".

11:23 9.6.2024

Кирил Петков се опасява от купения и корпоративния вот

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков гласува с надеждата, че "България може да бъде нормална европейска държава, където благата са споделени по справедлив начин и където всички имаме равен старт".

"Моята страх днес е, че има риск от голям брой купен и корпоративен вот, което означава, че ако не излязат всички свободни българи да гласуват, рискът е, че бъдещето на нашата родина може да се определи от него", каза Петков, след като гласува в 133-то СОУ "Александър Пушкин" в София.

На въпрос с кого би работила коалицията му след вота, той отговори, че докато лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски доминират преговорите, с тях няма да има разговори.

"Вече видяхме, че с тях имаме различни визии за България, ние ще продължим да се борим за нашата визия и се надявам да има достатъчно свободни българи, които да ни помогнат в тази борба", добави Петков.

11:36 9.6.2024

"Възраждане" ще предложи кабинет, ако получи мандат, каза Костадинов

Проруската партия "Възраждане" ще предложи свой състав на правителство, ако стане втора на изборите и получи мандат за съставяне на кабинет. Това каза лидерът ѝ Костадин Костадинов, след като гласува в ОУ "Стоян Михайловски" във Варна.

"Очаквам победа за България, очаквам победа за демокрацията, аз гласувах за демокрацията и свободата на избор, които през последните години постоянно и систематично биват отнемани на българския народ", каза Костадинов.

Той за пореден път повтори позицията си, че партията му ще подкрепи единствено правителство, предложено от самата нея.

Костадин Костадинов гласува с машина в ОУ "Стоян Михайловски" във Варна.
Костадин Костадинов гласува с машина в ОУ "Стоян Михайловски" във Варна.
11:58 9.6.2024

Нинова гласува за "край на сглобките" и поиска "надпартиен" кабинет

БСП иска да бъде съставен кабинет, който е "надпартиен, експертен, срочен и програмен, като зад него застанат възможно най-много партии". Това каза председателката ѝ Корнелия Нинова, след като гласува в неделя.

"Гласувах за мир, социална справедливост, за край на сглобките и договорките на тъмно, и на паралелната държава, която управлява в момента. Да има ред, стабилност за България и сигурност във всеки български дом", каза Нинова.

По думите ѝ "България има нужда от стабилност, тази политическа нестабилност води след себе си тежки последици за всички ни".

Корнелия Нинова гласува с хартиени бюлетини в столичното 25-о ОУ "Петър Берон".
Корнелия Нинова гласува с хартиени бюлетини в столичното 25-о ОУ "Петър Берон".
12:26 9.6.2024

Борисов не вижда как ще се състави правителство след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не вижда как партиите ще се разберат за съставяне на правителство след изборите. Това каза той, след като гласува в Банкя.

"От заклинанията от сутринта не виждам как ще се състави правителство след изборите. Ние не можем само с ДПС. ПП-ДБ могат само с "Възраждане" и БСП, от това, което разбирам. Не могат с ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" казват - или сме само ние или никой, така че математиката в случая я няма", каза Борисов.

Той отказа да отговори на въпрос кого ще издигне ГЕРБ за премиер, ако спечели изборите. Не каза и дали партията му би подкрепила вариант за кабинет, сформиран от няколко партии с конкретни програма и срок.

От думите на Борисов стана ясно. че Мария Габриел няма да бъде повторно издигната за премиер от ГЕРБ. Не изключи обаче възможността самият той да вземе мандата за съставяне на кабинет.

13:04 9.6.2024

Активността към 11 часа е малко по-ниска от последните години - 8,34%

Избирателната активност на вота за Народно събрание към 11 часа в неделя е 8,34%. Това е малко по-ниско ниво в сравнение с активността към този час на парламентарните избори през последните няколко години.

На вота на 2 април 2023 г. към този момент от деня активността е била 8,97%, на 2 октомври 2022 г. - 8,89%, на 14 ноември 2021 г. - 8,59%, на 11 юли 2021 г. - 11,96%. На парламентарните избори на 4 април 2021 г. активността е била измерена към 12 часа и тогава е била 17,97%.

В неделя малко по-висока е активността на европейските избори - 8,49%, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Нейната говорителка Росица Матева каза на свой брифинг, че най-ниската активност на парламетнарния вот в страната към 11 часа е в 24-и избирателен район в София - 5.44%, а най-висока - в 12-и избирателен район в Монтана.

До 12 часа в ЦИК са постъпили общо 14 сигнала и 7 жалби - 11 от тях са за нарушение в работата на Секционни избирателни комисии. Има и 2 сигнала за политическа агитация. До този час общо 42 машини са излезли от строя в цялата страна, добави Матева.

Росица Матева
Росица Матева

15:43 9.6.2024

Радев пак заговори за появата на "политическа алтернатива"

Ако страната продължи да се управлява от "безпринципни коалиции, политическа алтернатива рано или късно ще се появи". Това каза президентът Румен Радев, след като гласува в София в неделя.

Той е свързван с евентуалната поява на нов политически проект, особено след като негови близки съмишленици основаха движение "Трети март". Засега Радев не е потвърждавал, че готви своя партия.

"Преди всеки избор партийни оракули плашат с "партия на президента" само и само да могат после да си сглобят по-добре собствената коалиция. Крайно време е партиите да се стремят да съставят правителство на основата на ценности и споделени програми и водещ да бъде общественият интерес, а не страхът, че ще останат извън властта", каза той в неделя.

По думите му "последните няколко избори и "сглобки" разсъблякоха безжалостно дрехите на много партии и политици и в момента те се чудят как да прикрият собствения си срам". Радев изрази надежда, че политиците са научили "урока да поставят обществените интереси пред собствените си и тези на своите партии".

18:19 9.6.2024

Избирателната активност за евровота е 20,89% към 16 часа

Избирателната активност към 16 ч. на вота за Европейски парламент (ЕП) е 20,89 %, малко по-висока от тази на вота за Народно събрание - 20,44 %. Това каза пред журналисти заместник-председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя добави, че активността за изборите за ЕП е най-ниска в Сливен – 14,86 %, а най-висока в Кърджали – 28,57 %. За българския парламент най-ниска е активността отново в Сливен – 15,14 %, а най-високата е в Смолян – 27,09 %.

За сравнение, на вота за българско Народно събрание на 2 април 2023 г. към този момент от деня активността е била 27,27%, на 2 октомври 2022 г. - 25,58%, на 14 ноември 2021 г. - 25,58%, на 11 юли 2021 г. - 27,20%.

На парламентарните избори на 4 април 2021 г. активността е била измерена към 17 часа и тогава е била 39,80%.

20:34 9.6.2024

ГЕРБ печели изборите за Народно събрание. ПП-ДБ и ДПС са с близки резултати за второто място

ГЕРБ печели изборите за български парламент. Това става ясно от прогнозните данни от екзитполовете на "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс" за бТВ към 19 часа.

При разпределението на второто, третото и четвъртото място социологическите агенции обаче предвиждат различни резултати.

На второ място според "Алфа Рисърч" е "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), но според "Маркет Линкс" на второ място е ДПС.

20:36 9.6.2024

ГЕРБ е първа сила и на евроизборите. ПП-ДБ, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН също ще имат евродепутати

ГЕРБ-СДС печели изборите за Европейски парламент и ще изпрати най-голям брой български евродепутати в Брюксел, сочат паралелните преброявания на бюлетините.

Втора на евровота е коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" с малка разлика пред "Възраждане" според "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс" и с равен процент с "Възраждане" според "Галъп интернешънъл".

21:15 9.6.2024

"Продължаваме промяната" планира да е "силна опозиция" на Борисов и Пеевски

"Продължаваме промяната" ще бъде "силна опозиция" на евентуални планове на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски с помощта на трета партия да запазят контрола си върху службите, регулаторите и съдебната власт.

Това се казва в първата позиция на формацията, публикувана след края на изборния ден. Според първите прогнозни резултати ПП-ДБ ще бъде или втора, или трета политическа сила в българското Народно събрание.

Според агенция "Алфа Рисърч" тя е втора, като води с малка разлика пред "Възраждане", следвана от ДПС. Според "Маркет Линкс" и "Галъп Интернешънъл" тя ще е трета сила, изпреварена от ДПС с разлика под 1%.

"Ще използваме подкрепата, която ни дадохте, за да бъдем силна опозиция на плановете на Борисов, Пеевски и трети смокинов лист да ни върнат към годините на постната пица и рекета, и да циментират контрола си над службите, регулаторите и съдебната власт за години напред", пише в позицията на ПП, публикувана във Фейсбук.

"Ние ще се борим за европейския път на България и ще се противопоставим на всеки опит за корупция и кражби на обществените средства", добавят още от партията.

Заредете още

Форум

XS
SM
MD
LG