Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел съобщава за атаки над стотици обекти на Хамас. ООН нарече Газа "гробище за деца"


Дим се издига след израелски удар в Ивицата Газа, гледанa от Израел, 31 октомври 2023 г.
Дим се издига след израелски удар в Ивицата Газа, гледанa от Израел, 31 октомври 2023 г.

Израелските въоръжени сили съобщиха във вторник, че военните им водят "ожесточен ръкопашен бой" в Ивицата Газа. ООН каза, цитирана от ДПА, че бойното поле се е превърнало "в гробище за деца".

Новината идва, след като в неделя Израел обяви началото на втория етап. на войната, която в началото на месеца започна срещу палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз. Това се случи, след като на 7 октомври Хамас реализира най-мащабната си атака срещу Израел до момента. Хиляди хора загинаха вследствие на конфликта.

"Стотици обекти, принадлежащи на кървавата терористична организация Хамас, бяха атакувани чрез "координирани въздушни и сухопътни удари", каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

"В този момент нашите войници се сражават на бойното поле, водят ожесточени боеве и елиминират терористи", добави той. "През следващите седмици от всички нас ще се изисква устойчивост и търпение".

Израелската армия също така съобщава, че неин самолет изтребител е елиминирал висш командир на Хамас, отговорен за терористичното нападение на две населени места в Израел на 7 октомври,

Военното крило на "Хамас" каза, че е взело на прицел "два бронирани автомобила" с противотанкови снаряди и че неговите бойци са "унищожили" израелски сили, като са им устроили засада в сграда в северната част на територията.

УНИЦЕФ, детският фонд на ООН, съобщи, че досега в Газа са били убити 3450 деца. "Газа се превърна в гробище за деца", каза в Женева говорителят на организацията Джеймс Елдър.

По данни на хуманитарните агенции на ООН в Газа са свършили питейната вода, храната, горивото и лекарствата. Според ООН всеки ден е необходимо да се доставят поне 100 камиона помощи, за да се осигурят основните нужди на над 2 милиона души, които живеят в Ивицата Газа.

В понеделник палестинците, останали в Северна Газа, съобщиха за ожесточени въздушни и артилерийски удари, а израелските военновъздушни сили казаха, че са атакували около 600 цели за един ден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG