Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел обяви втори етап от войната с Хамас. Жителите на Газа пак са призовани да отидат на юг 


Разрушения от израелските бомбардировки в град Газа, 29 октомври 2023 г.
Разрушения от израелските бомбардировки в град Газа, 29 октомври 2023 г.

Войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас навлезе в своя втори етап. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху с уточнението, че основната цел в момента е “да се унищожат военният потенциал и ръководството на Хамас, да се върнат заложниците у дома”.

Нетаняху се срещна с близки на около 230-имата заложници, отвлечени от членове на Хамас. Израел обяви война на управляващата Ивицата Газа организация, след като на 7 октомври нейни членове извършиха масирано нападение срещу цивилни израелци, убивайки 1400 души и отвличайки над 200 заложници.

По данни на палестинските здравни власти при започналите след това засилени въздушни удари са загинали над 7000 палестинци. Хамас е смятана за терористична организация от редица държави, включително САЩ и ЕС.

"Войната в ивицата Газа ще бъде дълга и трудна и ние сме готови за нея", посочи Нетаняху на пресконференция в Тел Авив, като добави, че израелската армия "ще унищожи врага на земята и под земята".

Междувременно израелската армия отново призова палестинците да се преместят в южната част на Ивицата Газа, където хуманитарната помощ от Египет и САЩ се очаква да бъде увеличена в неделя, предаде Франс прес, като се позова на съобщение, публикувано от военните в мрежата Екс.

"Цивилните от северната част на Ивицата Газа и от град Газа ще трябва временно да се преместят на юг от Уади Газа (река Газа) в по-безопасен район, където ще могат да получат вода, храна и лекарства", заяви армията.

Според ООН общо 84 камиона с хуманитарна помощ са пристигнали от 21 октомври досега в Газа през Египет, но по преценка на организацията за задоволяване на основните нужди на населението са необходими по 100 камиона на ден.

Хиляди жители на Газа нахлуха в складове и центрове за раздаване на помощи, разграбвайки брашно и "основни продукти за оцеляване", съобщи Агенцията на ООН подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA).

"Това е тревожен знак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и плътна обсада на Газа", се казва в изявлението на UNRWA.

Ивицата Газа е под пълната военна блокада на Израел. Прекъснато беше подаването на ток и водоснабдяването. Мобилните и интернет комуникации също бяха засегнати в последните дни, но в неделя е започнало възстановяването им, съобщиха организацията за наблюдение на мрежата "Нетблокс" (Netblocks) и палестинската телефонна компания "Палтел" (Paltel), цитирани от БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG