Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел съобщи за 150 поразени подземни цели на Хамас. Семейства на отвлечени израелци са обезпокоени 


Дим от израелски удар в северната част на Газа, 28 октомври 2023 г.
Дим от израелски удар в северната част на Газа, 28 октомври 2023 г.

Израелската армия съобщи в събота, че през последната нощ е поразила 150 подземни цели в северната част на Ивицата Газа. Целта на ударите е да унищожат подземната инфраструктура на палестинската ислямистка групировка Хамас.

Израел обяви война на управляващата Ивицата Газа организация, след като на 7 октомври нейни членове извършиха масирано нападение срещу цивилни израелци, убивайки 1400 души и отвличайки над 200 заложници.

По данни на палестинските здравни власти при започналите след това засилени въздушни удари са загинали над 7000 палестинци. Хамас е смятана за терористична организация от редица държави, включително САЩ и ЕС.

В официално изявление на израелските въоръжени сили се казва, че сред поразените цели са били “тунели, използвани от терористите, подземни бойни обекти и друга подземна инфраструктура”, предаде Франс прес.

“Целта е ясна - да се унищожи всичко, свързано с Хамас”, заяви бригаден генерал Гилад Кейнан от израелските военновъздушни сили.

Израелските въоръжени сили съобщиха също, че в петък са нанесли удари срещу позиции на ислямистката групировка Хизбула в Ливан, след като оттам са били изстреляни ракети към Израел. Според израелски данни тези ракети са паднали в Сирия.

В отговор от Хамас заявиха, че бойците ѝ в Газа са готови да се изправят срещу израелските атаки с “пълна сила”, след като израелската армия разшири своите въздушни и наземни операции в петък вечерта, предаде Ройтерс.

Засилените израелски атаки срещу палестинските територии предизвикаха и реакция от семействата на израелците, държавни като заложници в Ивицата Газа.

“Семействата са обезпокоени за съдбата на своите близки и очакват обяснения. Всяка минута сякаш се превръща във вечност”, се казва в позиция на асоциацията, представляваща семействата на повече от 220 заложници, отвлечени от Хамас на 7 октомври.

Близките на отвлечените настояха да се срещнат с израелския министър на отбраната Йоав Галант и членовете на военновременния кабинет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG