Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел постави краен срок на Хамас за връщането на всички заложници. Какъв е новият ултиматум за Рафах


Кратер, оставен след израелска атака от 18 февруари в покрайнините на град Рафах в Ивицата Газа.
Кратер, оставен след израелска атака от 18 февруари в покрайнините на град Рафах в Ивицата Газа.

Ако до 10 март Хамас не освободи всички заложници, които държи от октомври насам, Израел ще започне сухопътна офанзива в Рафах. Това каза членът на военния кабинет в Тел Авив Бени Ганц.

Новината идва на продължаващите от седмици атаки срещу южния град, който се намира на границата между Ивицата Газа и Египет. Това е основен граничен пункт, по който в Газа влиза хуманитарна помощ.

Хамас е ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС). Между нея и Израел се води война на територията на Газа от октомври 2023 г. насам. До момента израелската офанзива се развиваше предимно в северната част на Ивицата.

В момента в Рафах се намират около 1 млн. от общо 2,3 млн. палестинци, които живеят на територията на Ивицата Газа.

С изявлението на Ганц за пръв път Израел даде сигнал за това кога възнамерява да започне офанзива в Рафах. Той доабви, че израелските сили ще действат в координация с Египет и САЩ и ще подпомогнат евакуацията на цивилното население от южния град, за да ограничат жертвите сред него.

Датата 10 март не е случайна – тогава започва свещеният за мюсюлманите месец Рамадан. През този месец мюсюлманите спазват строг пост.

Въпреки международния натиск и действията на ООН и Международния наказателен съд, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху продължава да настоява, че войната срещу Хамас ще продължи до пълното унищожение на групировката.

От седмици преговори за прекратяване на огъня се водят между Израел и различни страни. Много арабски държави, както и страни от ЕС предупредиха властта в Тел Авив да се въздържа от нападение срещу Рафах.

При нападението на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври 2023 г. загинаха около 1200 души, предимно цивилни. По различни данни между 240 и 250 души са взети за заложници. По последни данни в Газа все още се държат най-малко 130 души. Предполага се, че повече от 30 от тях са мъртви.

В отговор на атаката Израел започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа с цел пълното унищожаване на Хамас. Според палестинската страна в резултат на израелската офанзива са загинали 30 000 жители на Ивицата.

Какво представлява делото срещу Израел за геноцид
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG