Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно катастрофално". ЕС предупреди Израел да не предприема сухопътна офанзива в Рафах


Кратер от израелски ракетен удар в град Рафах, който се намира на границата между Ивицата Газа и Египет
Кратер от израелски ракетен удар в град Рафах, който се намира на границата между Ивицата Газа и Египет

Европейският съюз предупреди Израел да не предприема офанзива в граничния град в южната част на ивицата Газа Рафах, която според министрите на външните работи на блока ще доведе до бедствие за около 1,5 милиона бежанци, струпали се там, предаде Ройтерс.

Това се случи, след като Тел Авив постави ултиматум, че ако до 10 март Хамас не освободи всички заложници, които държи от октомври, ще започне сухопътна офанзива в Рафах - основен граничен пункт, по който в Газа влиза хуманитарна помощ.

Хамас е ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от САЩ, ЕС и други държави. Между нея и Израел се води война на територията на Газа от началото на октомври, когато групировката извърши нападение, при което бяха убити над 1200 души, а стотици бяха взети за заложници.

Рафах е наричан от Израел "последния бастион на Хамас". Тел Авив обвинява нейните бойци, че се крият сред цивилното население, което групировката отрича, и твърди, че се вземат всички "извънредни мерки", за да се избегнат жертви сред цивилното население.

"Нападение срещу Рафах би било абсолютно катастрофално... би било безсъвестно", каза външният министър на Ирландия Михол Мартин преди среща на външните министри на 27-те държави-членки на ЕС в Брюксел.

След края ѝ върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че 26 от 27-те държави от ЕС са се съгласили с изявление срещу предприемането на каквато и да е било атака срещу Рафах. В него се призовава за "незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до устойчиво прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на заложниците и предоставянето на хуманитарна помощ" на населението в ивицата Газа.

Борел не съобщи коя е страната, която не се е съгласила с призива, но дипломати заявиха, че преди няколко дни, че Унгария ще блокира подобно изявление, отбелязва Ройтерс. Междувременно стана ясно, че Будапеща е блокирала новите санкции на ЕС срещу израелските заселници в Западния бряг.

Въпреки уверенията на Израел Борел заяви, че е невъзможно да се предотвратят жертвите сред цивилното население.

"Трябва да продължим да оказваме натиск върху Израел, за да разберат, че по улиците на Рафах има толкова много хора, че ще е невъзможно да се избегнат цивилни жертви", каза европейският първи дипломат. "Това със сигурност ще бъде в разрез със спазването на хуманитарното право", добави той.

Германската външна министърка Аналена Бербок също призова Израел да спазва хуманитарното право, но каза, че Израел има "право на самозащита", тъй като е ясно, че бойците на Хамас все още действат на територията на Рафах.

"Най-важното би било Хамас да свали оръжията", добави тя, като повтори призива си за "хуманитарно прекратяване на огъня", което да позволи на бежанците да се завърнат в домовете си.

"Над 1 милион души отидоха в южната част на Газа, защото ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) им каза това. Те не могат просто да изчезнат в небето", отбеляза Бербок.

Дори при реализиране на решение за две държави между Израел и палестинците, Тел Авив ще запази военен контрол върху всички палестински територии, каза междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"При всички случаи, със или без трайно уреждане на конфликта, Израел ще запази пълен военен контрол върху всички райони западно от река Йордан, включително Западния бряг и ивицата Газа", каза във видеообръщение той.

САЩ - най-верният съюзник на Израел, все по-настойчиво призовават за решение с две държави, което да предвижда мирно съвместно съществуване между еврейска и палестинска държава, в чиито граници да бъдат включени палестинските територии, окупирани от Израел през 1967 г. - Западният бряг, Източен Йерусалим и ивицата Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG