Връзки за достъпност

Извънредни новини

С танцова стъпка в киното. Джон Траволта на 70


Джон Траволта през 2007 г.
Джон Траволта през 2007 г.

Той сякаш може всичко - пее, танцува и владее актьорската игра. Не един или два от филмите, в които участва, са се превърнали в култови. В неделя Джон Траволта навърши 70 и е Човек на Деня на Свободна Европа.

Гледали сте тази сцена. Събота вечер е, звучи диско, дансингът свети в ярки цветове, а той танцува ли танцува.

Гледали сте и тази с Оливия Нютън-Джон: "Ти си този, когото желая", пее тя, "Ти си тази, която желая", отговаря ѝ той, докато се върти с танцова стъпка.

А вероятно сте гледали и тази: с черен костюм, по чорапи той танцува заедно с жената на шефа си под мелодичния съпровод на рокендрола на Чък Бери.

Става дума за Джон Траволта - звездата на американското кино, който в неделя навърши 70 години. В кариерата му обаче има много повече от танцови сцени - за петте десетилетия пред камера Траволта преминава през всевъзможни жанрове, от трилъри до романтични комедии, печели един Златен глобус, две номинации за Оскар и десетки други отличия.

Но да се върнем към началото. Актьорският му път действително започва с танцова стъпка - дебютът му е в мюзикъла Over Here! на сцената в Бродуей през 1974 г. Три години по-късно талантът му му носи ролята, която го води и до световната слава - тази на Тони Манеро в "Треска в събота вечер". За нея той получава първата си номинация за наградите Оскар.

Самият Траволта казва, че това преминаване от театралната сцена към киното и комбинацията от пеене и актьорска игра никога не е била трудна за него.

"Израснах в семейство на актьори. Спомням си, че винаги сме се предизвиквали да бъдем различни герои в различни сценарии като деца", казва той пред списание Youth Time през 2014 г.

"В Бродуей играеш, пееш, танцуваш. Във филмовата индустрия понякога правиш мюзикъл, понякога правиш драма, понякога правиш комедия. Този преход не беше труден за мен, тъй като съм свикнал с него от детството", добавя Траволта.

През 1978 г. идва и филмът, която превръща името му в култ - "Брилянтин" (Grease). Там актьорът си партнира с Оливия Нютън-Джон, с която остават близки приятели до смъртта ѝ през 2022 г.

Младият Джон Траволта
Младият Джон Траволта

Следват 80-те, които за Траволта носят само негативни оценки от критиците. Едва през 1994 г. той отново печели признанието на публиката в ролята на Винсент Вега в култовия "Криминале" (Pulp Fiction) на Куентин Тарантино.

Тя носи на Траволта номинации за Оскар, Златен глобус, BAFTA и SAG.

Две години по-късно той печели и Златен глобус за изпълнението си в Get Shorty. След завръщането си отново на върха Траволта коментира, че големите спадовете, лашкането между абсолютната любов на публиката и смазващите ревюта на критиката през годините не успяват да му повлияят.

"Колкото повече всички говорят за моите „завръщания“, за това, че отслабвам или надебелявам, толкова повече ми харесва. Твърде дълго вече се занимава с това, за да позволя нещо подобно да ме тревожи", отбелязва Траволта.

За тази нагласа оказват влияние и личните трагедии, които актьорът преживява през годините. През 70-те тогавашната му приятелка Даяна Хайланд умира от рак, през 2009 г. само на 16 години умира единият му син, а през 2020 г. от рак почива и съпругата му Кели Престън.

В памет на сина си Траволта основава фондацията Jett Travolta, която има за цел да подпомогне и осигури облекчение на деца със зрителни, слухови, мобилни, комуникативни, поведенчески или други увреждания.

"Трябва първо да разберете произхода ми", казва Траволта за отношението си към киното и кариерните си успехи.

"Произхождам от работническо семейство. Нямахме много, но имахме достъп до изкуството. Възходите и паденията ми в професионален план не бяха значими за мен. Моите лични загуби обаче, а те бяха много, наистина ме засегнаха. Обичам филмите, но те не са всичко в живота - те са част от живота."

Форум

XS
SM
MD
LG