Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Признаваме страданията". Какво знаем за смъртта на над 100 палестинци, чакали помощи в Газа


Кадър от видео, публикувано от израелската армия, на който се вижда как стотици палестинци се струпват около камиони с помощи в северната част на Газа, 29 февруари 2024 г.
Кадър от видео, публикувано от израелската армия, на който се вижда как стотици палестинци се струпват около камиони с помощи в северната част на Газа, 29 февруари 2024 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел осъдиха случая, при който над 100 палестинци намериха смъртта си, докато чакат хуманитарна помощ в северната част на Ивицата Газа. САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност в ООН, с която Израел да бъде обвинен за убийството на цивилните. Текстът беше предложен от Алжир.

Това става на фона на информацията, че израелски войски са стреляли по голям брой палестинци, струпали се около камиони с хуманитарна помощ, пристигнали в Газа в четвъртък, 29 февруари. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че не са атакували никого умишлено. На този фон западни журналисти поискаха достъп до Газа със специална декларация.

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди случилото се с лидерите на Египет и Катар, съобщи Белият дом, определяйки го като "трагичен и тревожен инцидент". Те са заявили, че инцидентът подчертава необходимостта от приключване на преговорите за освобождаване на заложници от палестинската групировка Хамас и прекратяване на огъня.

Хамас е палестинска групировка, обявена за терористична от САЩ, ЕС и редица държави. През октомври тя извърши масирана атака срещу Израел, след която Тел Авив обяви състояние на война и започна офанзива в Газа.

"Отчаяните жители на Газа се нуждаят от спешна помощ, включително и тези в обсадената северна част, където повече от седмица ООН няма възможност да достави помощ", каза в четвъртък вечерта говорителят на световната организация Стефан Дюжарик и добави, че Гутериш отново призовава за незабавно прекратяване на огъня.

"Ужасен съм от новината за поредната касапница сред цивилни в Газа, които отчаяно чакат хуманитарна помощ", написа Борел в социалната мрежа X и допълни, че "смъртта на тези хора е напълно недопустима".

Здравните власти в анклава първоначално съобщиха за израелски удар по тълпата, събрала се в четвъртък, за да получи храна от пристигналите току що камиони с хуманитарна помощ. По-късно свидетели на случилото се разказаха, че израелските войски са открили огън, докато хората са изваждали брашно и консерви от камионите.

В ранните часове на 1 март говорителят на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари заяви, че когато хуманитарната колона от 30 камиона, подпомогната от ЦАХАЛ, е пристигнала, "хиляди жители на Газа са се втурнали към камионите".

"Някои от тях са започнали ожесточено да блъскат и дори са стъпкали до смърт други жители на Газа, разграбвайки хуманитарните доставки", каза Хагари в свое видеоизявление в социалната мрежа X. "В резултат на този злощастен инцидент десетки жители на Газа са били убити и ранени."

По думите му израелските войници на мястото са произвели предупредителни изстрели във въздуха, за да разпръснат тълпата и след това са се изтеглили.

"Не е имало удар на ЦАХАЛ по конвоя с помощи. Признаваме страданията на невинните хора в Газа. Ето защо търсим начини да разширим хуманитарните си усилия", добави Хагари.

Междувременно здравното министерство в Ивицата Газа обвини в четвъртък Израел, че негови войници са застреляли 104 цивилни палестинци и са ранили други 760, докато те са се редили на опашки, за да получат помощи.

Това обвинение беше повторено и от палестинския представител Рияд Мансур в ООН в Ню Йорк. Според него случилото се "не прилича на стрелба във въздуха за удържане на хората при безредици и хаос, това е умишлено вземане на прицел и убиване".

Позовавайки се на свои източници, израелски медии съобщиха, че някои от тълпата са се приближили до войниците, с което са ги застрашили. Според неофициалната им информация военните първо са стреляли във въздуха, след което са произвели и изстрели в краката на хора, които са продължили да ги приближават.

Никое от тези твърдения обаче засега не е възможно да бъде проверено по независим начин. Достъпът на чуждестранни медии в Газа е силно ограничен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG