Връзки за достъпност

Извънредни новини
Камелия Нейкова, председателка на ЦИК.
Камелия Нейкова, председателка на ЦИК.

Кампанията: Всичко е наред с машинното гласуване, каза председателката на ЦИК

След като през март ГЕРБ и ПП-ДБ не постигнаха съгласие за ротация, партиите не успяха да сформират ново редовно правителство. Така се стигна до шести поредни парламентарни избори за страната през последните три години.

Президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело с премиера Димитър Главчев, което да организира провеждането на предстоящия вот. Той ще се състои на 9 юни и ще бъде „две в едно“, като българските избиратели ще могат да гласуват за:

  • Български парламент
  • Европейски парламент
17:09 13.5.2024

ПП-ДБ поиска парламентът да се събере заради увеличението на пенсиите

„Продължаваме промяната – Демократична България“ поиска свикване на извънредно заседание на парламента заради актуализирането на пенсиите с 11%. От формацията вече са събрали необходимите подписи и се очаква да ги внесат в парламента до вторник сутринта.

Новината дойде, след като в края на миналата седмица Националният осигурителен институт (НОИ) публикува предложение, според което повишението на пенсиите след 1 юли да бъде с 10%, което е по-малко от заложените в приетия бюджет за 2024 г.

В понеделник служебният социален министър Ивайло Иванов каза, че на утрешното заседание на Надзорния съвет на НОИ, на което трябва да бъде взето окончателното решение за индексацията, той ще настоява тя да бъде с предвидените в Закона за бюджета 11%.

Малко по-късно и служебният премиер Димитър Главчев каза, че увеличението на пенсиите ще бъде с 11%.

17:53 10.5.2024

ГЕРБ води с 10% пред ПП-ДБ месец преди изборите, сочи проучване на "Галъп"

Ако изборите за ново Народно събрание бяха сега, ГЕРБ-СДС биха получили 26,5% подкрепа, а „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) – значително по-малко - 16,4%.

За ДПС биха гласували 15,4%, за „Възраждане“ 15,1%, за БСП8,4%, а за „Има такъв народ“ (ИТН) – 4,7%. Това показват данните от сондаж на „Галъп интернешънъл“ за изборите „2 в 1“ на 9 юни, направен за БНТ между 22 април и 2 май.

Според изследване на „Маркет линкс“, публикувано малко по-рано, ИТН не биха могли да влязат в парламента. За да излъчи депутати, формацията трябва да събере поне 4%.

Сред останалите политически формации е твърде рано за конкретни прогнози, но дори на този етап личи стартовата позиция за листата около Ваня Григорова („Солидарна България“) - 2,5%, пишат от „Галъп“. В същото време „Синя България“ (коалицията около Вили Лилков и Петър Москов) на този етап събира 1,5%.

Резултатите от сондажа за изборите за Европейски парламент (ЕП) са сходни с прогнозите за НС, но с малки разлики - на евровота ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от гласовете, ПП-ДБ – 17,5%, ДПС – 14,9%, „Възраждане“ – 14,7%, БСП – 8,2%, а ИТН – 4,5%, сочат прогнозите на „Галъп“.

14:30 10.5.2024

"Да не се внася излишно напрежение". ЦИК опроверга Главчев за забавяне на изборните резултати

Заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева отхвърли твърдението на служебния премиер Димитър Главчев, че резултатите от изборите "2 в 1" за български и европейски парламент на 9 юни може да се забавят.

В четвъртък той каза, че в изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишния вот, а броят на районните избирателни комисии е останал същият. Главчев посочи, че предупреждава за това, за да няма съмнения, че "нещо се прави на тъмно".

"ЦИК се обръща към всички, свързани с изборния процес, с молба да не се внася излишно напрежение, особено когато говорим за обявяване на резултати от избори", реагира обаче Матева в петък по БНТ. Тя допълни, че това е в правомощията и задълженията на ЦИК и тя е органът в държавата, който може да говори по този въпрос, а Министерският съвет няма отговорност към това.

"Ние винаги сме обявявали резултатите в срок, така както пише в Изборния кодекс. Така ще го направим и сега", каза още Матева и добави, че ЦИК ще изпълни задачата си да създаде нужната организация. Според нея е "абсолютно излишно" в момента да се говори в какви срокове и как трябва да се обявяват резултатите, когато изборите са чак след месец.

13:44 10.5.2024

8% преднина за ГЕРБ пред ПП-ДБ, ИТН остава извън парламента, според "Маркет линкс"

При избори днес за ГЕРБ-СДС биха гласували 26% от решилите да дадат гласа си, а за "Продължаваме промяната" - Демократична България" с около 8 на сто по-малко - 17.7%, сочи проучване на агенция "Маркет линкс" месец преди извънредните парламентарни избори, които ще се проведат заедно с европейските на 9 юни. "Има такъв народ" няма да влязат в парламента, тъй като биха имали резултат от 3.2%, показват още данните.

Трета политическа сила вероятно ще е ДПС с 13.2%, но плътно следвана от "Възраждане", които събират 12.9% подкрепа. Следва БСП 8.1%.

Според разпределението на мандатите така ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, ПП-ДБ – 55, а ДПС 41. Ако първите две формации се обединят, те ще имат мнозинство от 135 народни представители. При комбинация между ГЕРБ и ДПС те биха имали нестабилно мнозинство от 121 депутата - минимумът за общо 240.

Без шанс за влизане в Народното събрание са още "Солидарна България" („Изправи се, България“, „Българската левица“, „Обединена социалдемокрация“) с 1.8%), и "Синя България" (КОД, БДФ, „Движение демократично действие – ДЗ“, НДСВ, ДБГ, „Партия консервативна България“, „Радикал-демократическа партия в България“) с 1.4%.

Близо 9% от анкетираните още не са решили за кого да гласуват, а 3,3% биха избрали "Не подкрепям никого".

12:17 10.5.2024

ПП-ДБ ще остане в опозиция, ако няма разписан план за реформите, каза Кирил Петков

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) ще остане в опозиция, ако от ГЕРБ не предложат ясно разписана формула за реформи в съдебната система, службите и регулаторите. Това каза съпредеседателят на обединението Кирил Петков в петък пред Нова телевизия.

"Пеевски държи съдебна власт, регулатори и служби, за които хората не гласуват. Тези структури гарантират спокойствие на ГЕРБ, които имат грехове в миналото, а ГЕРБ с техните гласове гарантират на ДПС, че реална реформа, а не на хартия нито в регулаторите, нито в съдебната система, няма да има", каза Петков, като отново повтори, че докато тази сделка с ДПС продължава, ПП-ДБ няма да преговаря с ГЕРБ.

Петков също така се извини на избирателите на ПП-ДБ, че формацията "не е комуникирала" достатъчно ясно причините да влезе в партньорство с ГЕРБ и ДПС. По думите му целта е била извършването на реформи, за които са знаели, че "че ако се похвалим и разкажем какво се случва, шансът ГЕРБ да ни подкрепят е малък".

От миналия юни до март тази година ПП-ДБ управляваше в общ кабинет с ГЕРБ, който беше подкрепен и от ДПС, а мнозинството от законодателните промени бяха общи предложения на трите формации. Впоследствиепреговорите за ротация се провалиха, като от ПП-ДБ казаха, че ГЕРБ са отказали да подпишат ясно споразумение за реформи в службите, регулаторите и съдебната система.

11:36 10.5.2024

ГЕРБ вижда Борисов като възможен следващ премиер, каза Даниел Митов

ГЕРБ може да издигне лидера си Бойко Борисов за премиер, ако спечели изборите. Това каза заместник-председателят на партията Даниел Митов в петък - първия ден от предизборната кампяния, пред Нова телевизия.

„Ако резултатът от изборите е такъв, че имаме легитимност, правилото в демокрацията е лидерът на спечелилата партия да е кандидат за министър-председател,“ каза Митов.

Ден по-рано пред БНТ за същото заговори и бившият министър от ГЕРБ Владислав Горанов, който е санкциониран от САЩ за корупция. По думите му би било "разумно" Бойко Борисов отново да е премиер, за да си върне "самочувствието за периода, в който е управлявал държавата".

Още рпез март Горанов намекна, че ГЕРБ може да издигне отново Борисов за следващ мандат като министър-председател.

Борисов е оглавявал три кабинета на ГЕРБ от 2009 г. досега, като първите два мандата завършиха с предсрочни избори. От 2021 г. насам той отказваше да е кандидат за премиер.

11:23 10.5.2024

Пеевски се срещна с европейски посланици

Съпредеседателят на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнитски", се срещна с посланиците на страните членки на Европейския съюз (ЕС). Това съобщи пресцентърът на ДПС в четвъртък.

Домакин на дискусията е било Белгийско председателство на ЕС в България.

През последните две години Пеевски претърпя трансформация от политик, който последователно отсъства от парламента и е избягван от останалите партии и западни дипломати заради обвиненията и санкциите му за корупция, до основен говорител на властта. Той беше и партньор в управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ, като изтъкваше общите евроатлантически ценности на трите формации.

Делегацията на ДПС начело с Делян Пеевски на срещата с европейските посланици, 9 май 2024 г.
Делегацията на ДПС начело с Делян Пеевски на срещата с европейските посланици, 9 май 2024 г.

10:34 10.5.2024

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за гласуване на изборите „2 в 1“, които предстоят на 9 юни. Тук може да научите коя политическа сила под кой номер ще бъде в бюлетината.

10:32 10.5.2024

Тук събрахме имената на водачите на всичките 31 листи на партиите и коалициите с шанс да влязат в парламента, според публикуваните проучвания. Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

17:13 9.5.2024

Резултатите от изборите вероятно ще се забавят, предупреди Главчев

Официалните резултати от изборите на 9 юни вероятно ще се забавят. Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в четвъртък, повече от месец преди вота "2 в 1" за български и европейски парламент.

По думите му причината за вероятното забавяне е, че в изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят на районните избирателни комисии е останал същият. Той каза и че съобщава това сега, за да няма съмнения, че "нещо се прави "на тъмно".

"Нека да не се нагнетява напрежението, че се бавят резултатите заради някакви други практики", каза той.

Служебният кабинет беше назначен от президента Румен Радев през април. Неговата основна задача е да организира и проведе честни и прозрачни избори.

17:13 9.5.2024

На 9 юни България гласува на парламентарни и европейски избори. Дотук се стигна, след като ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" не успяха да се договорят за ротация, а впоследствие партиите не успяха да сформират нов редовен кабинет.

Президентът Румен Радев насрочи предсрочни избори на същата дата, определена и за изборите за Европейски парламент. В този блог следим всичко най-важно по време на кампанията за двата вота, която започва на 10 май.

Форум

XS
SM
MD
LG