Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мисията е чувствителна". Военен самолет "Спартан" докара в София ранени при взрива в Нагорни Карабах


Самолет "Спартан" на българските ВВС. Снимката е архивна.
Самолет "Спартан" на българските ВВС. Снимката е архивна.

Български военен самолет "Спартан" докара за лечение в София трима души ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах. Това съобщи пресцентърът на Министерство на здравеопазването.

Взривът се случи до бензиностанция до магистралата Степанакерт - Аскеран на 25 септември, по която се придвижваха колоните от бежанци от Нагорни Карабах. До бежанската вълна се стигна след като Азербайджан приключи краткотрайната си военна офанзива и обяви, че е поел контрол над сепаратисткия анклав Нагорни Карабах, който е населен с етнически арменци.

Тримата чуждестранни граждани, транспортирани от Армения, са настанени в „Пирогов“ и имат шанс за живот, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по БНТ.

Министърът обясни, че те са в тежко състояние с дълбоки изгаряния, но не са интубирани.

Българският военен самолет е заминал след сигнал за помощ от Координационен център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC) до държавите членки, който е постъпил на 26 септември.

Транспортът на пострадалите е осигурен от ВВС по искане на Министерството на здравеопазването. Задачата е изпълнена от екипаж от състава на 16 авиобаза „Враждебна“. Военнотранспортният самолет излетя на 6 октомври 2023 г., в 13.12 ч. за Ереван, Армения. На борда беше 6-членен медицински екип от Военномедицинска академия (ВМА), с ръководител полк. д-р Мария Георгиева.

От министерството на отбраната в петък не даваха информация, пресцентърът съобщи само, че "мисията мисията по оказване на помощ на пострадалите от Нагорни Карабах е чувствителна".

В 00,35 ч. пациентите бяха транспортирани от летище „София“ с реанимобили на ВМА и ЦСМП – София до УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

Тримата пострадали са настанени в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия.

Териториалният спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах продължава от края на 80-те години на миналия век. Официално "Република Нагорни Карабах" не е призната от никоя държава от ООН, включително и от Армения.

По време на войната през 2020 г. обаче Азербайджан си върна части от Нагорни Карабах заедно с околните територии, за които арменските сили претендират по време на предишния конфликт.

Тези сражения приключиха с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия и разполагането на руски миротворци, който не предотвратиха настъплението на азербайджанските сили.

Връщането на региона в пределите на Азербайджан доведе до масово изселване от региона, като по-голямата част от живеещите там етнически арменци вече са го напуснали.

"Нямам нищо". Масовото изселване на етнически арменци от Нагорни Карабах
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG