Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки бежанци от Нагорни Карабах загинаха и стотици са ранени при взрив на бензиностанция


Експлозията на бензиностанцията,
Експлозията на бензиностанцията,

Десетки хиляди етнически арменци продължават да задръстват пътищата, водещи към Армения от Нагорни Карабах. В същото време взрив в бензиностанция до магистралата Степанакерт - Аскеран, по която се придвижват бежанците, доведе до смъртта на над 20 души, а стотици бяха ранени. Причината за взрива все още не е известна.

До бежанската вълна се стигна след като миналата седмица Азербайджан приключи краткотрайната си офанзива и обяви, че е поел контрол над сепаратисткия анклав Нагорни Карабах, който е населен с етнически арменци.

"В медицинските центрове са хоспитализирани 290 пострадали с изгаряния с различна тежест. Седем души са починали в болницата. Телата на тринадесет не са идентифицирани. Десетки хора се намират в изключително тежко състояние", съобщиха от здравното министерство на Нагорни Карабах.

За изчезнали се смятат много хора, "които са били обгорени и за които няма данни".

Омбудсманът по правата на човека в региона Гегам Степанян каза, че най-малко 200 души, които са се редили на опашка за гориво за пътуването си до Армения, са пострадали и че повечето са в тежко или тежко състояние. Броят на загиналите още е е известен.

Повечето от ранените е трябвало да бъдат транспортирани със самолет до други места, където здравните заведения могат да се справят с големия брой пострадали.

Бежанци от Нагорно Карабах в граничното арменско село Корнидзор.
Бежанци от Нагорно Карабах в граничното арменско село Корнидзор.

Правителството на Армения съобщи, че към сутринта на 26 септември над 13 500 души, бягащи от Нагорни Карабах, са пристигнали в Армения, дни след като Азербайджан пое пълен контрол над планинския регион.

По улиците на Ереван се увеличават размириците. Десетки демонстранти бяха задържани, след като блокираха улици в знак на протест срещу политиката на министър-председателя Никол Пашинян.

Междувременно висши служители от администрацията на САЩ пристигнаха в Ереван. Сред групата са ръководителят на Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID) Саманта Пауър и официалният представител на Държавния департамент за региона Юри Ким.

Пауър предаде на премиера Пашинян писмо от президента Джо Байдън, в което се изразява подкрепата на американския народ за Армения.

Според арменското правителство Пашинян е казал на Пауър по време на срещата им: "Вие сте наясно, че за съжаление процесът на етническо прочистване на арменците в Нагорни Карабах продължава. Това се случва в момента и е много трагичен факт."

Първите бежанци от региона започнаха да пристигат в Армения на 24 септември. Лидерите на Нагорни Карабах заявиха, че почти всички от приблизително 120 000 етнически арменци вероятно ще напуснат възможно най-скоро, тъй като не искат да живеят под контрола на Азербайджан. В същото време Баку обеща да защитава правата на цивилното население там.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG