Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерът на Северна Корея призова властите по-усилено да се готвят за война


Ким Чен-ун проведе среща с военното ръководство на Северна Корея в сряда. Снимката се разпространява от националната новинарска агенция.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун смени началника на генералния щаб на въоръжените сили и призова властите да се готвят по-усилено за война, съобщи Ройтерс, като се цитира севернокорейската новинарска агенция.

Ким призова също за разрастване на оръжейното производство и за повече военни учения.

Севернокорейският лидер отправи тези си призиви на заседание на Централната военна комисия на Корейската трудова партия, на която бяха обсъдени планове за възпирането на страни, които Северна Корея възприема като свои противници.

Най-високопоставеният генерал на страната - началникът на генералния щаб на народните въоръжени сили Пак Су-ил, "е бил уволнен", съобщи още националната агенция.

Той е на поста от седем месеца. На негово място беше назначен генерал И Йон-гил, който е бивш министър на отбраната и бивш началник на генералния щаб на въоръжените сили.

Миналата седмица Ким Чен-ун инспектира големи оръжейни заводи, които е инструктирал да увеличат производствения си капацитет. На снимки от инспекцията се вижда как Ким сочи на карта южнокорейската столица Сеул и нейни прилежащи райони.

САЩ обвиняват Северна Корея, че доставя на Русия оръжия, които тя използва срещу Украйна, включително артилерийски снаряди и ракети. Според Москва и Пхенян тези твърдения не отговарят на истината.

Ким Чен-ун призова въоръжените сили да провеждат учения с най-модерните оръжия и оборудване, за да бъдат в бойна готовност.

Очаква се на 9 септември Северна Корея да отбележи 75-ата годишнина от създаването си с военен парад, а САЩ и Южна Корея планират съвместни военни учения в периода от 21 до 24 август, които Корейската Народно-Демократическа Република (КНДР) възприема като заплаха за сигурността си, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG