Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще помага на Северна Корея за изстрелването на сателити


Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун по време на посещение в Русия
Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун по време на посещение в Русия

Русия ще помага на Северна Корея с изстрелването на сателити, съобщи Риа Новоси. Това е една от малкото заявки, които станаха известни след срещата на президента на Русия Владимир Путин и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в Русия в сряда.

Срещата продължи повече от четири часа, а американски и южнокорейски специалисти предупредиха, че на нея Москва може да поиска оръжия и боеприпаси, за да подкрепи войната си в Украйна.

В сряда преди началото на срещата Путин беше попитам именно това. Той обаче не отговори и добави, че ще бъдат обсъдени "всички теми".

Двамата се срещнаха на космодрума "Восточний" в руската Амурска област. По-рано Кремъл съобщи, че лидерите ще обсъждат „чувствителни теми“.

Путин разведе Ким Чен Ун из космодрума и каза, че това е мястото на срещата им, тъй като севернокорейският лидер има "голям интерес към ракетното инженерство".

Руският президент каза, че Ким Чен Ун се интересува от развитието на севернокорейската космическа програма и че Русия ще окаже съдействие за спътниците на страната.

В замяна на това севернокорейският лидер обяви пълната си подкрепа за "свещената борба", която Москва води "срещу хегемонните сили".

В началото на 2022 г. Русия започна непредизвикана война срещу Украйна. Това доведе до хиляди жертви. Русия нарича това "специална военна операция" и казва, че го прави заради заплаха за собствената си сигурност.

Северна Корея пък е една от малкото държави, които открито подкрепят Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Южнокорейската информационна агенция Yonhap цитира Ким Чен Ун да казва, че първото му пътуване до Русия от четири години насам е ясна проява на стратегическо значение.

Срещата между двамата беше пазена в тайна, като във вторник Путин съобщи за намерението си да посети космодрума, но без да разкрива целта на пътуването си.

"Имам своя съответна програма там, когато стигна, ще разберете", каза президентът.

Ким Чен Ун пък пристигна в Русия във вторник с брониран влак и беше посрещнат на гара Хасан. Очакваше се обаче двамата лидери да се срещнат по-късно.

Това е първата задгранична визита на Ким Чен Ун след COVID пандемията. Последната му среща с Путин беше през 2019 г. във Владивосток.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG