Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киргизстан блокира достъпа до приложението ТикТок


Президентът на Киргизстан Садир Джапаров
Президентът на Киргизстан Садир Джапаров

Министерството на културата на Киргизстан издаде директива за блокиране на достъпа до приложението за споделяне на видео TикТок в страната. Тази информация провокира нови опасения, че управлението на президента Садир Джапаров възпрепятства свободата на словото и достъпа до информация.

Блокирането на най-популярната социална мрежа сред младежите беше предшествано от предупреждение на властите, че в приложението няма контрол върху съдържанието за деца.

“Трябва да се отбележи, че TикТок ангажира потребителите във виртуалното пространство с кратки клипове, но след гледането им тийнейджърите повтарят някои действия, които застрашават живота им”, се казва в позиция на културното министерство.

От платформата не отговориха веднага на обвиненията, но потвърдиха, че разполагат с предпазни механизми при съдържанието за подрастващи.

Достъпът до информация през социални мрежи и медии е гореща тема в Киргизстан предвид действията на правителството, които мнозина определят като възпрепятстване на свободата на словото.

По-рано през седмицата oт разследващият сайт Kloop Media Public Foundation разкри, че управляващите планират да спрат дейността на онлайн изданието. Сайтът разследва корупцията в Киргизстан и провежда обучения на журналисти от Централна Азия за проверка на факти и техники за разследване.

В сряда международната правозащитна организация Хюман райтс уоч призова властите да не прекратяват дейността на медията, посочвайки, че “продължава репресивна тенденция срещу свободата на изразяване в Киргизстан”. Ден по-рано подобен призив отправи и Комитетът за защита на журналистите.

Гражданското общество и независимата преса в Киргизстан са едни от най-силните в Централна Азия, въпреки че медийната среда е поставена под натиска на властите. В годишната класация за медийна свобода на “Репортери без граници” страната се смъкна с 50 места до 122-ро място от общо 180 държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG