Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милиони китайски очи са втренчени в държавни обекти в Европа. Има ги и в България


Китайски камери наблюдават важни обекти в 9 страни от Централна и и Източна Европа, въпреки данните, че устройствата са уязвими и могат да се използват за пробиви в сигурността.

САЩ и Великобритания ги забраняват, експерти казват, че са опасни. Но страни от Европа - сред тях и членки на ЕС и НАТО като България и Румъния, наблюдават ключови свои обекти с рисковите камери китайско производство. Такива "очи" има дори във военни бази. Ето къде ги откри Свободна Европа.

И САЩ, и Великобритания, и европейски институции предупреждават, че внедряването на китайски технологии може да е опасно за националната сигурност. Но в 9 страни от Централна и Източна Европа работят милиони китайски камери за наблюдение, купени през последните 5 години. Често те са монтирани дори в стратегически обекти.

Някои от държавите са в Европейския съюз (ЕС) и НАТО, други не, но всички те не са се съобразили с предупрежденията, че устройствата са уязвими по отношение на сигурността, показа проверка на Свободна Европа (RFE/RL).

Според информацията, която Свободна Европа събра, Dahua и Hikvision - две частично държавни китайски компании сред водещите световни доставчици на системи за наблюдение - доминират в България, Румъния, Унгария, които са в ЕС и НАТО, и в Украйна, Сърбия, Молдова, Босна и Херцеговина, Косово и Грузия.

Това се случва въпреки предупрежденията, че компаниите могат да достъпват данните от системите за наблюдение и да ги предават на китайската държава.

Сигурността е свързана с планиране на хипотетични заплахи и правителствата трябва да се фокусират върху това.

"Най-голямата разлика между тях [китайските фирми] и другите е, че останалите нямат толкова обширен и критичен каталог от уязвимости", казва пред Свободна Европа Конор Хийли, директор в IPVM, базирана в САЩ корпорация за проучвания в областта на наблюдението.

"По принцип сигурността е свързана с планиране на хипотетични заплахи и правителствата и институциите за национална сигурност трябва да се фокусират върху това."

Въпреки засилващия се контрол в западните столици срещу прекомерното използване на китайски технологии в критичната инфраструктура, камери Dahua и Hikvision се използват дори за наблюдение във военни бази - в Румъния, от специални полицейски управления - в Унгария, от институции и в градския транспорт в столицата на България. Това според експертите излага на риск тези обекти от хакерски атаки и пробив в сигурността.

САЩ, Великобритания и Австралия забраниха използването на оборудване от китайските фирми. Но в ЕС такава забрана не съществува. На фона на знаковото европейско посещение на китайския лидер Си Дзинпин, множеството скандали за китайски шпионаж на континента и разследванията на ЕС срещу китайски търговски практики, разпространението на продуктите на компаниите в Европа очертава още една потенциална точка на напрежение.

"Видяхме как разговорът се разви на места като САЩ и това доведе до забрана, но все още не е ясно кой път ще следват европейските държави", добави Хийли.

Къде какво "наблюдават" китайските камери в Европа? Ето какво показа проверката.

България

Най-голямата известна обществена поръчка за оборудване за наблюдение в България се концентрира около договор от 2018 г. на властите в София с консорциум от компании за закупуване на камери Hikvision и свързаните с тях технологии. Цената на оборудването е 5,8 млн. лева, като целта е да се инсталират общо 4300 камери в автобуси, трамваи и тролейбуси на градския транспорт в столицата.

Работата по системата за видеонаблюдение в обществения транспорт стартира през 2020 г. През 2023 г. внедряването ѝ се сблъска с обществения отпор на активисти за защита на личните данни поради опасения, че записите от камерите могат да бъдат достъпни за организирани престъпни групи или хакери. От общинското предприятие "Център за градска мобилност", което отговаря за транспорта в града, казват, че са взети всички мерки за сигурност.

В София обаче и на правителствени сгради могат да се видят камери Dahua и Hikvision. От втория вид има разположено оборудване около Министерския съвет, Народното събрание, Министерството на отбраната (МО). Някои от тях покриват части от т.нар. зона за сигурност около институциите. Българското правителство не е публикувало данни за броя им.

Две институции отговориха на запитвания за коментар от Свободна Европа - Националната служба за охрана (НСО), която наблюдава и зоната за сигурност в центъра на града, и военното министерство. В първия случай отговорът на НСО е, че различните институции поотделно и сами си поръчват оборудване.

Във втория случай МО написаха в отговор по Закона за достъп до обществената информация, че камери Hikvision са поръчани чрез пряко договаряне след проучване на доставчиците, камерите са сертифицирани според изискванията за защита на класифицираната информация и правилата за осигуряване на сигурността. Те не са свързани с интернет.

Реакция от други институции до момента няма.

Унгария

Няма официални данни и за броя на купените от Унгария камери за наблюдение, произведени в Китай, нито за степента на използване на китайската технология за разпознаване на лица.

Но според Shodan, търсачка за свързани с интернет устройства, в страната работят 3567 устройства Dahua и 18 166 - Hikvision.

Унгарският новинарски сайт Atlatszo съобщава, че националната полиция е сключила първите си договори с Dahua през 2017 г.. Те предвиждат граничната охрана и административната система на полицията да използват камерите и софтуера на компанията.

Данните, събрани от Системата за електронни обществени поръчки на Унгария, показват, че няколко университета и Академията на науките са купили продукти на Hikvision. Местни администрации - също.

Има и случаи на забрана на китайското оборудване - но от частни субекти. През 2023 г. германският производител на оръжие Rheinmetall блокира използването на китайски камери в завод в Западна Унгария.

Будапеща беше една от трите спирки на Си Дзинпин при първата му обиколка в Европа от 5 години.

През февруари Унгария подписа споразумение за сигурност с Китай, по силата на което китайски полицейски патрули могат да бъдат разположени в оживени части на столицата, която е дом на най-голямата китайска диаспора в Централна Европа.

Не е ясно как данните и достъпът до камерите ще бъдат споделяни между унгарските и китайските служители, но този ход предизвика тревога в Брюксел и сред китайските активисти в чужбина.

Румъния

И в Румъния не съществува централна база данни, но проучвания на индустрията и портали за обществени поръчки показват, че използването на произведени в Китай камери за наблюдение се разширява. Някои от тях дори са инсталирани на чувствителни обекти за сигурност.

Камери Hikvision край военна база в Румъния.
Камери Hikvision край военна база в Румъния.

Изследване за индустрията за наблюдение в света от 2021 г. твърди, че в Румъния има 189 452 активни камери Dahua и Hikvision към онзи момент. Разследване на Свободна Европа установи, че оборудване на двете компании се използва в поне 28 военни обекта в страната. Сред тях е и базата в Девеселу, където се намира наземната система за противоракетна отбрана на НАТО Aegis Ashore.

Румънски официални лица защитиха използването на камерите китайско производство, като заявиха, че те попадат в рамките на параметрите на държавните поръчки за ново оборудване и че всички камери са офлайн.

Експерти обаче заявиха пред Свободна Европа, че е имало случаи на проникване в затворени мрежи от опитни хакери.

Украйна

Стотици хиляди камери Dahua и Hikvision са инсталирани и в цяла Украйна, според данни, събрани от базата данни ImportGenius, до които Свободна Европа получи достъп.

Според тях украинска компания е купила повече от 1 милион устройства - камери за наблюдение, термовизионни устройства, домофони и друго оборудване. Периодът на покупките е между 2016 г. и 2023 г.

Камери за наблюдение в Украйна - китайско производство.
Камери за наблюдение в Украйна - китайско производство.

Данните на ImportGenius показват също, че група украински компании, които работят директно с Hikvision, са внесли подобен брой устройства за видеонаблюдение през същия период.

През януари Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че руското разузнаване е хакнало две камери за наблюдение в Киев преди руския ракетен удар, при който загинаха най-малко трима души.

Служител на украинските служби за сигурност, пожелал анонимност, заяви пред “Схеми”, разследващото звено на украинската служба на Свободна Европа, че една от камерите е произведена от Hikvision и е инсталирана през 2016 г.

Молдова

Порталът за обществени поръчки на Молдова показва, че между 2018 г. и 2023 г. са били купени повече от 7210 камери Dahua и Hikvision. Сред основните купувачи са полицията, авиационният полк "Дечебал" към Министерството на отбраната, министерствата на труда, на външните работи, Националната банка.

Точният брой на устройствата обаче остава неясен. Страната не разполага с публична база данни колко камери за наблюдение експлоатира. Но според Shodan има поне 15 133 камери на Hikvision и 4177 на Dahua.

Произведено в Китай оборудване има и в обществения транспорт - в тролейбусите в столицата Кишинев са монтирани камери Dahua. В списъка с институции, които ползват китайски устройства за наблюдение - над 800 - е и Националната администрация на местата за лишаване от свобода.

Централната избирателна комисия на Молдова закупи 2300 камери за наблюдение след парламентарните избори в страната през 2019 г.

Сърбия

И в Сърбия данните са последните 5 години са, че постоянно нараства броят на закупените през периода камери. Само през 2023 г. Белград е похарчил около 5,8 млн. долара за камери.

Повечето от камерите в страната се купуват от частни компании, които след това ги продават на местните власти.

Според разследване на Свободна Европа от 2023 г. повече от 40 общини в Сърбия - почти една трета от всички - имат обществени системи за видеонаблюдение и наблюдение на трафика от марките Dahua, Hikvision или друг китайски производител. Общата стойност на оборудването е приблизително 32 млн. долара.

Според документите, получени от Свободна Европа след искане на достъп до обществена информация, 10 от 42 изследвани общини и градове са закупили камери с технология за разпознаване на лица.

През последните години Сърбия е инсталирала повече от 1000 камери за наблюдение с възможности за лицева идентификация, произведени от Huawei.

Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина, където властта е разделена на национална и няколко структури на регионално ниво, не разполага с база данни за камерите на наблюдение в цялата страна. Но информацията от отделни министерства и общини показва нарастващо използване на камери за наблюдение през последните години.

По данни на Администрацията за косвено данъчно облагане на Босна и Херцеговина през последните 5 години се е увеличил вносът на записващо оборудване от Китай. Според регистъра на държавните поръчки вносът расте като стойност - от 3,4 млн. долара през 2018 г. до 5,4 млн. долара през 2023 г.

Министерството на вътрешните работи в Сараево заявява, че през последните 5 години е придобило само две камери от китайски производители. Не се посочва компания производител.

Косово

Подобно на много други страни, митническите данни на Косово не правят разлика между различните компании и вида на камерите, които се внасят. Но камери за наблюдение се използват широко в столицата Прищина.

Репортер на Свободна Европа видя множество камери Dahua и Hikvision в столицата, инсталирани на градските площади и на правителствени сгради - включително на тези на прокуратурата, на министерствата на търговията и на здравеопазването. Косовски служители потвърждават, че камерите на правителствените сгради са от 2020 и 2021 г.

Към усложненията за проследяване на разпространението на китайските камери в Косово се прибавя и фактът, че властите от доминираните от сърби региони са подписали сделки за оборудване с Dahua и Hikvision със Сърбия.

Тези договори са извън контрола на Прищина, а разследване на Свободна Европа от 2022 г. установи, че оборудване за наблюдение Dahua за десетки хиляди долари е купено за училища в югоизточната част на Косово.

Грузия

Според анализ на Грузинската служба на Свободна Европа на база митнически данни, регистри за обществени поръчки и доклади, близо 80 % от инсталираните в страната камери са на Hikvision и Dahua.

Китайски камери за наблюдение в столицата на Грузия - Тбилиси.
Китайски камери за наблюдение в столицата на Грузия - Тбилиси.

Точният брой на китайските камери в Грузия е трудно да се определи. Но само през 2023 г. страната е закупила повече от 10 000 камери. Три години по-рано са били под 1000.

Голяма част от ръста изглежда е благодарение на грузинските правоприлагащи органи - полицията на страната разполага с над 7379 камери за наблюдение в цялата страна, като почти всички са произведени от двете компании, свързани с китайската държава или друг китайски производител.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG