Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хайде на "златно пътешествие". Какво си казаха Орбан и Си в Унгария


Си Цзинпин беше сърдечно посрещнат от унгарския премиер Виктор Орбан
Си Цзинпин беше сърдечно посрещнат от унгарския премиер Виктор Орбан

Китай и Унгария потеглят на "златно пътешествие" в двустранните си отношения. Това каза на пресконференция късно в четвъртък президентът на Китай Си Дзинпин след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща, предаде Ройтерс.

На нея двамата подписаха 18 споразумения, сред които и такова за разширяване на сътрудничеството в ядрената енергетика.

Унгария беше третата и последна спирка от европейската обиколка на Си. Преди това той посети Франция и Сърбия.

Обиколката е първата на китайския президент в Европа от пет години насам и се разглежда като част от стремежа му да увеличи влиянието на Пекин върху икономиката и политиката на континента.

"Златоносен канал" и ядрено сътрудничество

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в унгарската столица още в сряда вечерта и беше посрещнат тържествено. В четвъртък той се срещна с Орбан, като на обща пресконференция двамата казаха, че страните им са издигнали връзките си до "всеобхватно и целогодишно стратегическо партньорство".

"Готови сме да приемем това като нова отправна точка, за да тласнем двустранните отношения и прагматичното сътрудничество в златоносен канал и да преминем към по-високо ниво", каза Си.

"Китай е един от стълбовете на новия световен ред", каза от своя страна Орбан.

Двамата съобщиха, че са подписали общо 18 споразумения, за мнозинството от които обаче не бяха разкрити никакви конкретни подробности. Стана ясно обаче, че унгарските селскостопански продукти ще бъдат изнасяни за Китай, както и че сътрудничеството между двете страни ще се разшири в целия спектър на ядрената индустрия.

По думите на Орбан целта на Унгария е делът на ядрената енергия да бъде между 65-70% до началото на следващото десетилетие.

Си и Орбан в Будапеща, 9 май 2024 г.
Си и Орбан в Будапеща, 9 май 2024 г.

Пекин и Будапеща ще задвижат и изграждането на ключови проекти, включително реконструкцията на железопътната линия Будапеща - Белград. Проектът е на стойност 2,1 милиарда долара, по-голямата част от който се финансира със заем от Китай. Той е част от китайската инициативата "Един пояс, един път", която стартира преди десетилетие с надеждата да се изградят глобални инфраструктурни и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа.

Виктор Орбан работи за сближаване на Унгария с Китай, откакто дойде на власт през 2010 г. Така топлите политически отношения се превърнаха в инвестиции, отбелязва Ройтерс, а Китай стана едно от най-важните търговски партньори на Унгария, за разлика от други страни от Европейския съюз, които искат да намалят икономическата си зависимост от Пекин.

По-рано в статия, написана за проправителствения унгарски ежедневник "Модяр немзет", Си Цзинпин нарече Унгария "цел номер едно в региона на Централна и Източна Европа за китайски инвестиции".

Украйна

В четвъртък Орбан също така каза, че Унгария ще подкрепи мирния план на Китай за Украйна. Преди повече от година Пекин представи документ от 12 точки, който изложи общи принципи за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна, без обаче да навлиза в подробности.

Тогава предложението беше хладно прието както в Русия, така и в Украйна, а САЩ казаха, че Китай се представя като миротворец, но отразява „фалшивия разказ“ на Русия и така и не успява да осъди нейната пълномащабна инвазия.

Орбан също поддържа близки отношения и с Русия, като отказа да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва или да разреши, подобно на други страни от НАТО, доставките на оръжие за Украйна.

Посещението на Си Дзинпин в Унгария дойде, след като преди това той среща със сръбския президент Александър Вучич в Белград.

По-рано Си разговаря във Франция и с френския президент Еманюел Макрон и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, които го призоваха да облекчи китайските търговски ограничения и да използва влиянието си, за да окаже натиск върху Владимир Путин да прекрати инвазията си в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG