Връзки за достъпност

Извънредни новини

На фона на проверки. Търси се нов директор на класическата гимназия


Мариела Папазова е директорка на НГДЕК от 2012 г.
Мариела Папазова е директорка на НГДЕК от 2012 г.

Принципалът на Националната гимназия по древни езици и култури (НГДЕК) "Св. Константин Кирил Философ" - Министерството на културата (МК), обяви конкурс за директор на училището. В същото време го проверява за нередности.

Наскоро изтече вторият мандат на настоящата директорка Мариела Паразова. Тя е начело на класическата гимназия от 2012 г. след оттеглянето на основателката и дългогодишна директорка на училището Гергина Тончева.

Новината за конкурса идва на фона на дългогодишно напрежение в училището, което през последните месеци ескалира. Бивши и настоящи ученици и преподаватели, недоволни от ръководството, както и родители, подават множество сигнали за нередности.

Те са автори и на петицията "Бъдеще за НГДЕК", която изброява редица проблеми в гимназията, сред които корупция, неправомерно уволнение на учители, липса на оборудвани кабинети, подмяна на учебната програма, опасна материална база.

В началото на октомври миналата година МК започна проверка в гимназията по сигналите. Тя все още не е приключила, казаха от пресцентъра на министерството пред Свободна Европа.

Ръководството на гомназията обаче има подкрепата на над 40 преподаватели, които преди месец заплашиха да напуснат в знак на протест срещу проверките. Те твърдят, че сигналите срещу Папазова се подават от група бивши възпитаници и учители от гимназията, които имат частни интереси.

Името на Папазова, още с встъпването ѝ в длъжност, се свързва с редица проблеми. През 2013 г. гимназията се премести на мястото на бившето 13-то училище в центъра на София, след като беше забавен ремонтът на сградата ѝ в Модерно предградие. Той беше направен с близо 2 млн. лв. европари срещу условието в следващите 5 години сградата да се ползва като училище.

Папазова опита да остави децата да учат в сградата в центъра, която според констативен протокол на Столичната община е опасна. В крайна сметка и до днес учениците учат и в двете сгради.

През 2015 г. Папазова беше преизбрана за директорка, като спечели конкурса на МК в конкуренция с шестима кандидати - нейни колеги. Това стана въпреки множеството сигнали срещу нея заради начина, по който ръководи училището.

До 9 февруари включително претендентите за директор на класическата гимназия трябва да представят в МК необходимите документи.

Конкурсът включва събеседване и разглеждане на концепцията на кандидатите за развитието на НГДЕК за следващите четири години.

Стратегията трябва да има разработен подробен план за работа през първата година на управление - как ще е организирана учебната и творческата дейност по съответните специалности, професии и профили. От кандидатите се иска и план за финансово управление на гимназията, която се издържа от бюджета на МК, както и предложения за набиране на допълнителни пари.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG