Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арестуван е шести моряк от кораба "Верила", хванат с кокаин в Ирландия


Кораб на "Параходство Български Морски Флот" АД. Снимката е илюстративна.
Кораб на "Параходство Български Морски Флот" АД. Снимката е илюстративна.

Шести човек от екипажа на българския кораб "Верила" е арестуван, съобщи ирландският в. "Джърнъл".

Новината идва, след като полицията арестува петима мъже на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години. Властите в Ирландия са открили кокаин на стойност около 21 млн. евро на борда на "Верила", който е собственост на българската компания "Параходство Български морски флот" (БМФ). Корабът, който плава с регистрация от Малта, беше задържан тази седмица на ирландското пристанище Фойнс.

От ръководството на компанията собственик - "Параходство Български морски флот" (БМФ), потвърдиха за ареста и в изявление изразиха готовност да окажат пълно съдействие за разкриване на фактите.

Корабът за насипни товари "Верила" е пристигнал в пристанището Фойнс на западния бряг на Ирландия във вторник сутринта. По документи е превозвал зърно. Въпреки че в системата за морски трафик е записано, че плавателният съд идва от Монреал, според източници на изданието има подозрения, че е поел по заобиколен маршрут към Ирландия.

Българският вътрешен министър Калин Стоянов каза в сряда, че "екипажът е от 17 български граждани и един украински". Все още не са ясни имената на задържаните.

Шестият арестуван е на 32 години. Към момента всички те се намират в участъци на полицията в град Лимерик. Разпоредбата, по която са задържани, позволява на полицията да ги разпитва в срок не по-дълъг от седем дни.

Ирландският наказателен кодекс предвижда задължителна присъда лишаване от свобода за трафик на наркотици, ако става въпрос за пратка на стойност над 13 000 евро.


Смята се, че конфискуваният кокаин е на стойност около 21 млн. евро. Наркотикът е бил опакован в пластмасови бали, към които са били прикрепени спасителни жилетки и GPS устройства, и е бил подготвен за изхвърляне зад борда.

Преди да дадат ход на операцията, митническите власти са подозирали, че на борда на плавателния съд има около един тон наркотици.

Според източници на ирландския вестник кокаинът е изпратен към Европа от картел в Южна Америка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG