Връзки за достъпност

Извънредни новини

Енергийната комисия отхвърли ветото на Радев върху промените в Закона за енергетиката


Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ се здрависва с Радослав Рибарски от ПП-ДБ. С гласовете на двете партии и ДПС беше отхвърлено ветото на Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката.
Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ се здрависва с Радослав Рибарски от ПП-ДБ. С гласовете на двете партии и ДПС беше отхвърлено ветото на Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката.

Енергийната комисия отхвърли в сряда ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

Промените предвиждат пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г. т.е. цените на домакинствата да не бъдат фиксирани, както досега. Държавният глава Румен Радев наложи вето върху тях като изтъкна социални причини, а един от мотивите му е, че се предвижда "рязък скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 г".

"Разбирам мотивите на президента. За съжаление либерализацията на пазара на ток за битовите потребител е заложник на Плана за възстановяване и устойчивост", каза в сряда председателят на комисията Делян Добрев от ГЕРБ. "Имаме обаче време притеснителните текстове да бъдат преодолени", добави той.

Отхвърлянето на ветото стана с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. Предстои решението да бъде гласувано и в парламента, в чиято програма беше назначено извънредно заседание в петък. ПП-ДБ беше против провеждането на заседание в последния ден преди кампанията за местните избори, защото според тях дебатът в зала ще се обвърже с вота в неделя.

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители беше едно от основните искания на енергетиците, които в продължение на седмици блокираха магистрала “Тракия” и други пътища в страната. Искането им отпадна преди подписването на споразумение с правителството.

Едно от измененията, които се предвиждат, е Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик от 1 юли 2024 г. и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

Регулираните цени за крайните битови потребители ще се прилагат до 31 декември 2025 г. Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г.

Отпадането на квотите за задължително изкупуване на електрическа енергия от производители, ползващи местни първични енергийни източници, ще засегне най-вече тецовете, които генерират голяма част от приходите си по този начин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG