Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямаме право на пета грешка". ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС подготвят общ проект за конституционни промени


Председателят на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков и Екатерина Захариева.
Председателят на парламентарната комисия по конституционни въпроси Радомир Чолаков и Екатерина Захариева.

Мнозинството в парламента и в ресорната комисия "има нагласа" за внасяне и разглеждане на общ проект за промяна на конституцията. Това каза председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ) на първото заседание на комисията.

Той твърди, че общият проект ще бъде на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС.

Промени в конституцията залегнаха в предизборните програми на някои от партиите, които попаднаха в парламента след изборите през април. В неделя ПП-ДБ представи своите предложения за промени в основния закон.

"Четири пъти е променяна конституцията в главата "Съдебна власт" и четири пъти е правена грешка. Нямаме право на пета грешка", каза Чолаков пред журналисти в парламента.

На заседанието Надежда Йорданова от ПП-ДБ припомни предложените в неделя от коалицията промени в конституцията. По думите ѝ с тях се цели да се ограничи властта на главния прокурор, да се спре феодализацията на местната власт, да се реформира съдебната система, да се регулират функциите на служебното правителство.

По време на обсъжданията Екатерина Захариева от ГЕРБ каза, че партията ѝ има идеи по отношение на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС).

До момента БСП няма законопроект и предложения за изменение на конституцията. Въпреки това партията ще заяви свое становище, когато общият проект на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС бъде внесен в парламента, каза социалистката Мая Димитрова.

От "Възраждане" са твърдо против всички предложения на "представителите на сглобката", каза депутатът от партията Златан Златанов.

Макар че от ГЕРБ обявиха ДПС като важен участник в обсъжданията и промените на конституцията, депутатите от движението не взеха отношение по темата.

Конституционна реформа, която да включва промяна в правомощията на главния прокурор и преструктуриране на ВСС, беше посочена като един от основните мотиви за съставяне на правителството с подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Заради предложението на ПП-ДБ 24 май да бъде обявен за официален празник на България, председателката на БСП Корнелия Нинова каза, че от партията ѝ няма да подкрепят нито една от заложените реформи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG