Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Катастрофални резултати". Председателката на БСП Корнелия Нинова подаде оставка


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова подаде оставка като председател на партията. Тя посочи като причина „катастрофалните резултати“ на БСП след изборите.

Партията завърши на пето място на изборите за Народно събрание и Европейски парламент в неделя. Тя събра 7,06% от гласовете на изборите за народни представители и 7,01% на изборите за евродепутати.

„Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам отговорност и подавам оставка“, каза Нинова. Тя добави, че ще бъдат организирани избори за всички структури в партията, както и изборен конгрес през месец октомври.

Нинова не се отказва от мястото си на депутат в следващото Народно събрание.

Тя не отхвърли вариант, ако бъде издигната отново за председател по време на конгрес на партията, да приеме и да бъде преизбрана.

Нинова обяви за „дъно“ и най-тревожна новина избирателната активност, която е рекордно ниска. Тя нападна и социологическите агенции, които според нея не са успели да уловят "важни тенденции".

Тя каза още, че БСП няма да се включва в коалиция с ГЕРБ, ДПС или други партии. Тя се обяви за „надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство“.

Това е вторият път, в който Нинова подава оставка. За пръв път тя го направи през ноември 2021 г., след като партията остана четвърта политическа сила. Партията отхвърли оставката ѝ.

Нинова застана начело на БСП през 2016 г. Оттогава досега резултатите на партията се движеха постоянно надолу. В годините на нейното управление много членове на партията бяха изключени първо от ръководството, а по-късно и като нейни членове.

След изборите в неделя Нинова е вторият лидер на парламентарно представена партия, който подава оставка. В понеделник лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов също подаде оставка.

Изборите се проведоха при рекордно ниска избирателна активност. Всички партии в парламента, освен ДПС и "Има такъв народ", загубиха хиляди гласове спрямо изборите през април.

В последното Народно събрание БСП беше в опозиция на управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ с премиер Николай Денков. В предишния редовен кабинет на Кирил Петков БСП беше една от четирите партии, които формираха управление.

БСП е партията правоприемник на БКП, управлявала България по време на тоталитарния режим между 1945 и 1989 г. Управлението на БКП е обявено за престъпен режим с решение на Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG