Връзки за достъпност

Извънредни новини

Христо Иванов подаде оставка като председател на "Да, България" и няма да е депутат


Христо Иванов
Христо Иванов

Христо Иванов подаде оставка като лидер на партия "Да, България!". Това съобщи той в понеделник, ден след изборите за Народно събрание (НС).

Той няма да заеме и депутатско място в следващия парламент.

Новината идва минути след като излязоха най-новите резултати от ЦИК при 85% преброени бюлетини. Според тях коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), от която "Да, България!" е част, остава на трето място с почти 10% по-малко подкрепа от победителя ГЕРБ-СДС и 0,7% по-малко от ДПС.

"След заседание на Изпълнителния съвет, на което анализирахме картината от провелите се избори, нашият Изпълнителен съвет взе решение да приеме моята оставка", каза Иванов по време на пресконференция в централата на партията. Той добави, че поема отговорност за ниския резултат на формацията.

"Декларирам, че няма да се кандидатирам за лидер нито на "Да, България!", нито на други формати", каза още Иванов. "Смятам, че е изключително важно да започнем по нов начин, на нова страница разговора с избирателите".

Изпълнителният съвет на "Да, България!" също подава оставка, като настоящото ръководство ще продължи да изпълнява функциите си до избора на ново ръководство от Национална конференция на партията.

През 2015 г. Христо Иванов беше министър на правосъдието във втория кабинет Борисов, но подаде оставка, след като парламентът отхвърли предложените от него реформи в съдебната власт. Преди това беше служебен министър на правосъдието в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев.

През 2017 г. стана един от основателите на "Да, България!" и я оглави. Година по-късно партията стана част от коалицията "Демократична България" (ДБ).

През 2021 г. всички лидери на ДБ подадоха оставки вследствие на ниски резултати на тогавашните избори, но те не бяха приети.

ПП, която беше основен конкурент на ГЕРБ, спечели изборите през ноември 2021 г. и състави четворна коалиция с ДБ и всички партии в парламента освен ГЕРБ и ДПС. Управлението се разпадна след отцепването на "Има такъв народ".

През 2022 г. ПП и ДБ се обединиха в обща коалиция, с която се явиха на парламентарни, местни и европейски избори.

След близо тригодишна политическа криза през 2023 г. ПП-ДБ и ГЕРБ постигнаха компромис и се споразумяха да създадат временно ротационно правителство с конкретни. То беше подкрепено и от ДПС, които гласуваха заедно с двете партии в парламента. През март партията на Бойко Борисов се оттегли от властта и това доведе до провеждането на нови избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG