Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прищина твърди, че престъпна група на сръбски министър стои зад нападение в Косово. Белград отрича


Албин Курти
Албин Курти

Премиерът на Косово Албин Курти обвини престъпна група, свързана със сръбското правителство, за нападението в косовското село Банска от началото на септември. Белград бързо отхвърли твърдението като „откровена лъжа“.

Изказването на Курти идва месец след като в края на септември около 30 маскирани мъже се барикадираха в православен манастир в селото, населено предимно с етнически сърби. Имаше престрелка с косовската полиция, при която загинаха няколко души - трима нападатели и един полицай.

Още тогава властите в Косово обвиниха Сърбия за случая, който определиха като „терористичен“, и разпространиха видеозапис, който според тях показва как сръбски политик участва в атаката. Сръбският президент Александър Вучич отрече обвиненията и отправи нови към Прищина.

Сега косовският премиер Курти обвинява министъра на отбраната на Сърбия Милош Вучевич като лидер на престъпна група на име „Новосадски клан“. По думите на премиера тя стои зад нападението в манастира.

„Военизираното и терористично нападение в Банска в [община] Звечан беше организирано от клана от Нови Сад. Той се оглавява от министъра на отбраната на Сърбия Милош Вучевич“, написа Курти във Фейсбук и сравни президента Вучич с мафиотски бос.

Курти не представи никакви доказателства в подкрепа на тези твърдения и не даде повече информация. Знае се само, че Вучевич е бил кмет на град Нови Сад в Северна Сърбия от 2012 до 2022 г. Според косовския премиер в този град е базирана престъпната група.

Министерството на отбраната в Белград незабавно отхвърли твърденията на Курти и ги нарече „отвратителни и откровени лъжи“. Сърбия отрича да има каквато и да било роля в нападението от миналия месец.

В началото на октомври властите в Прищина обявиха, че са открили доказателства за планове на Сърбия да анексира северната част на Косово. Сръбски представители, сред които и военният министър Вучевич, отрекоха и тези обвинения.

В събота дипломатически представители на Европейския съюз (ЕС) и САЩ посетиха Косово и Сърбия, като призоваха двете страни да възобновят диалога за нормализиране на отношенията помежду си.

Напрежението между Прищина и Белград се повиши за пореден път през май тази година, след като етнически албанци бяха избрани за кметове в няколко северни района в Косово с предимно сръбско население.

Сблъсъци в Северно Косово имаше и в края на 2022 г., когато бяха издигнати пътни блокади.

Противоречията между Сърбия и нейната бивша провинция Косово продължават от десетилетия. Косово се отдели от Сърбия след война през 1998-99 г.

Страната с предимно етническо албанско население обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г. Белград обаче отказва да я признае и насърчава етническите сърби в Косово да се противопоставят на властта в Прищина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG