Връзки за достъпност

Извънредни новини

Костадин Димитров игнорира въпрос на съветник за злоупотреба с общински имот в Пловдив


Кметът на Пловдив от ГЕРБ Костадин Димитров
Кметът на Пловдив от ГЕРБ Костадин Димитров

Кметът на Пловдив Костадин Димитров не е внесъл в Общинския съвет на града писмен отговор на официален въпрос за съдбата на общински имот, за който инспекторатът в общината разкри, че е станал обект на злоупотреба.

Димитров имаше срок да направи това до заседанието на съветниците в сряда, но не го е сторил, каза пред Свободна Европа членът на съвета Веселина Александрова от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Както Свободна Европа писа преди месец, Пловдивският общински инспекторат уличи Димитров, че като районен кмет на "Тракия" е допуснал общински имот неправомерно да бъде отдаден от частна фирма под наем за срок от 10 години.

По думите на Александрова тя ще настоява кметът Димитров да предостави на колегите ѝ подробна официална информация за случилото се на следващото заседание на съвета в края на февруари. Свободна Европа също отправи въпроси по темата до Община Пловдив още през декември, но до момента липсват отговори.

Случаят е разкрит през миналото лято, а веднага след избора си за кмет на Пловдив, Димитров уволни бившия директор на инспектората Асен Стефанов. Именно Стефанов беше подписал подробния доклад по случая, с който още през лятото са запознати и бившият кмет на града Здравко Димитров, и неговият наследник на поста. И двамата бяха издигнати от ГЕРБ.

Случаят претърпя развитие през декември, след като местната полиция претърси адреси на бизнесмена Георги Райков, чиято фирма отдава въпросния общински имот за 10-годишен срок. Става дума за пространството пред ресторант "Ривиера" в пловдивския район "Тракия". Райков твърди, че законно е отдал под наем общинския терен.

По случая има разследване на прокуратурата и две дела срещу наложените от пловдивския инспекторат два акта на наемателя, но те не са приключили на първа инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG