Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никой не го е викал". Земеделците изгониха Костадин Костадинов от протеста си, преди да се оттеглят


Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов на протеста на земеделските производители край София
Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов на протеста на земеделските производители край София

В сряда събралите се на входа на София земеделци изгониха лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов от протеста си. Това се случи малко преди протестиращите да одобрят споразумението, постигнато с правителството, и да се оттеглят с тежката си техника извън София.

Повод за протестите на земеделските производители беше решението на парламента да отмени забраната за внос на определени продукти от Украйна. Във вторник вечерта бяха проведени преговори между кабинета и протестиращите, като след 3 часа те постигнаха съгласие.

В сряда сутрин обаче сред протестиращите пролича разцепление. Една част от тях одобряваха споразумението, а друга част - не. По думи на Костадин Костадинов той е бил поканен от недоволните, за да разговаря с тях.

При отиването си на протеста обаче той беше изгонен от присъстващите земеделски производители. Те казаха, че не желаят "Възраждане" да "яхва" протеста им.

"Никой не го е викал. Никой не го е викал, затова го хванах за ръката и го изгоних", каза един от присъстващите хора.

Костадинов обаче не спомена нищо за случилото се в своя Фейсбук профил.

През деня и други представители на политическите партии заеха позиции по темата. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски от ДПС поздравиха кабинета за преговорите.

"Стигнаха до разумни решения и двете страни. Надявам се, каквото има, да доизчистят и подпишат", каза Пеевски.

Борисов каза също, че е разговарял с Денков и че при нужда ГЕРБ ще подкрепи законодателни промени.

Само ден по-рано те критикуваха правителството за липсата на реакция.

Междувременно и представители на властта изразиха задоволство от начина, по който са преминали преговорите. Според премиера Николай Денков всички решения, взети в енергетиката и земеделието вследствие на протестите, съответстват на целите и приоритетите на правителството.

Протестите на земеделците започнаха на 18 септември, като блокираха редица пътни артерии в страната. Поводът беше решението на Народното събрание за премахване на забраната за украински внос. Предложение за това беше направено от ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ.

Във вторник вечерта бяха проведени преговори, които удовлетвориха част от протестиращите. В сряда сутрин обаче пролича несъгласие сред производителите на плодове и зеленчуци.Впоследствие то беше потушено.

След като всички протестиращи се съгласиха с предложението на кабинета, те напуснаха сборния си пункт при Долни Богров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG