Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антикорупционният фонд сезира съда в Страсбург за скритите решения за конфискация на КПКОНПИ


Сградата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в София
Сградата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в София

Антикорупционният фонд (АКФ) подаде жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради отказа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да публикува решенията си за отнемане на незаконно придобито имущество. Това съобщиха от АКФ в сряда.

Към момента решенията на КПКОНПИ, свързани със започването на производства по конфискация на имущество, са засекретени. През ноември 2022 г. обаче Административният съд – София град постанови, че тези решения не са служебна тайна, и задължи комисията да предостави пълен достъп до тях. Въпреки това комисията отказа да го направи.

В тази връзка в сряда от разследващата организация АКФ съобщиха, че преди няколко дни са подали жалба до съда в Страсбург.

"Става въпрос за грубо ограничение на правото на достъп до информация от страна на КПКОНПИ, както и за неизпълнение на влязло в сила съдебно решение", каза Лора Георгиева от екипа на АКФ.

"Нарушено е правото на достъп до информация от висок обществен интерес, което е нарушение както на чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека, така и на чл. 39-41 от Конституцията на България", посочи още тя.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, както е пълното име на КПКОНПИ, събира и проверява имуществените декларации на лица, които заемат висши публични длъжности във властта. Когато установи разминаване и данни за незаконно придобито имущество, тя прави проверка и пристъпва към конфискация.

Миналата година АКФ поиска от КПКОНПИ достъп до всички нейни решения за конфискация от основаването на комисията през 2018 г. досега. Комисията обаче отказа с аргумента, че те са служебна тайна.

Впоследствие АКФ заведе дело, от което стана ясно, че КПКОНПИ засекретява актовете си след заповед, приета от тогавашния председател на комисията Пламен Георгиев. Георгиев подаде оставка през 2019 г. след разкритията "Апартаментгейт" за хора от властта, сдобили се с апартаменти на съмнително ниски цени.

През ноември 2022 г. Административният съд – София град (АССГ) постанови, че решенията на КПКОНПИ, свързани с конфискацията на имущество, не могат да бъдат служебна тайна, и затова отказът на КПКОНПИ да даде на журналисти и граждани достъп до тях противоречи на закона.

"Търсената информация е обществена и не съществуват основания за отказване на достъп до нея", се казваше тогава в решението на съда. То е окончателно и не подлежи на оспорване.

Въпреки това обаче комисията отново отказа да разсекрети актовете си. Вместо това тя подаде иск решението на съда да бъде обявено за нищожно. През март тази година АССГ отхвърли въпросния иск, но веднага след това КПКОНПИ обжалва решението пред Върховния административен съд. Първото открито съдебно заседание по делото е насрочено за март 2024 г.

От АКФ определиха действията на комисията като процедурни трикове, за да се забави разкриването на информацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG