Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атаката срещу Кримския мост е принудила Русия да пренася оръжие с фериботи, твърди Украйна


Нападението срещу моста през юли причини разрушения в конструкцията на моста
Нападението срещу моста през юли причини разрушения в конструкцията на моста

Украинското нападение срещу Кримския мост през юли е "преобърнало" руските морски операции и Москва е била принудена да прибегне до фериботи за пренасяне на оръжия, каза ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Василий Малюк, цитиран от Ройтерс.

Мостът беше завършен през 2018 г. - четири години след като Москва анексира полуострова, обявявайки го за руска територия. Последните атаки срещу моста бяха част от редица украински настъпателни действия в Черно море, включително ракетно нападение срещу щаба на Черноморския флот в Севастопол през септември.

Втората от двете големи атаки в последните месеци, извършена през август, е нарушила сериозно операциите по 19-километровия мост - най-дългия в Европа, и е разклатила представата за руската непобедимост, каза още Малюк.

"На практика преобърнахме философията на военноморските им операции", добави шефът на разузнаването в първия от поредицата телевизионни документални филми, озаглавени "ССУ, специалните операции на победата".

"Разрушихме мита за руската непобедимост. Страната е фалшива. Мостът е обречен. Предстоят ни много изненади, не само Кримският мост", каза още той.

Малюк очерта как в атаката, одобрена от президента Володимир Зеленски, са участвали пет морски дрона "Морско бебе" - дистанционно управлявани от Киев, на 1000 км на север. Видеоклипове показват експлозия на моста и техници, които се радват на резултата в контролната зала.

Според документалния филм представените от агентите доклади показват, че шест от осемте носещи конструкции са били разрушени, две - повредени, а руските сили са преминали към използването на фериботи, за да снабдяват войските си с оръжие.

Москва съобщи, че при нападението през юли на моста, свързващ Кримския полуостров с Русия, са били убити двама души. По-късно движението по моста беше възобновено, въпреки че руските власти твърдят, че ремонтните дейности все още продължават.

Зеленски каза този месец, че Украйна е иззела инициативата от Русия в Черно море и, включително благодарение на използването на морски дронове, е принудила руския военноморски флот и военни кораби да се оттеглят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG