Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристалина Георгиева остава за втори мандат начело на МВФ


Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимката е архивна
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимката е архивна

Кристалина Георгиева беше преизбрана за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) за втори мандат, съобщиха информационните агенции. Решението беше взето единодушно от изпълнителния съвет на институцията.

Георгиева беше единствен кандидат за поста. Вторият ѝ мандат ще започне на 1 отомври 2024 г. и ще продължи пет години.

Новината идва, след като тя получи подкрепата на финансовите министри на страните от ЕС. Те я определиха като силен лидер и одобриха приоритетите ѝ за дългосрочни инвестиции в сферата на климата, изкуствения интелект и стимулирането на капиталовите потоци в Африка.

Подкрепата на ЕС практически гарантира преизбирането на Георгиева, защото по традиция Европа препоръчва директора на МВФ, а САЩ - този на Световната банка, пише Ройтерс.

Кристалина Георгиева е на 70 години. Тя е начело на МВФ от 2019 г., като първият й мандат съвпадна с пандемията от COVID-19, нарастващото напрежение между САЩ и Китай, забавянето на световната икономика и пълномащабната война на Русия срещу Украйна.

Сред постиженията ѝ МВФ изброява превеждането на институцията през редица шокови ситуации, както и одобряването на над 360 млрд. долара за 97 държави след началото на пандемията от COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG