Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристиано Роналдо, който дори на 38 не сваля темпото


Кристиано Роналдо в мач на отбора си Ал Насър
Кристиано Роналдо в мач на отбора си Ал Насър

Кристиано Роналдо е на 38 години и продължава да поставя рекорди, докато е основната движеща сила на националния си отбор. Дали той определя дефиницията "футболно дълголетие"?

Във вторник Кристиано Роналдо записа пореден рекорд след мач с екипа на Португалия. Тимът победи трудно Исландия с 1:0 като гост и продължава напред в група "J" на квалификациите за Евро 2024.

Победния гол вкара именно Роналдо в 89-ата минута, с което стана герой в юбилейния за него мач номер 200 за страната. По този начин Кристиано, който има и 123 гола за националния отбор, постави рекорд за брой изиграни мачове за представителния тим 19 години и 304 дни след дебюта си.

Постижението на португалеца е сериозно предвид представянето на отбора му на световното в Катар, когато тимът отпада на четвъртфинал от изненадата на мондиала - отбора на Мароко.

Тогава футболният свят беше наясно, че по всяка вероятност вижда за последен път Роналдо на големи футболни финали. Според него обаче нещата стоят по различен начин.

А всичко започва преди близо 30 години.

Детството и бедността на Мадейра

Кристиано Роналдо дош Сантош Авейро е роден на 5 февруари 1985 г. в градчето Фуншал на остров Мадейра. Той е четвъртото дете в бедното семейство на готвачката Мария и градинаря Жозе, който работи и като домакин за един от местните футболни отбори.

Бедността е толкова голяма, че по-късно Кристиано разказва как като малък често му се е налагало да стои гладен. Баща му пък има проблеми с алкохола, а поведението му влияе на цялото семейство.

Още като дете се запалва по футбола и започва да тренира в местния "Андориня", където работи баща му. През 1997 г., когато е на 12 години, късметът му се усмихва. Грандът "Спортинг" Лисабон прави тридневни проби, а едно от децата, които избира, е именно Кристиано.

Това обаче не е краят на премеждията. Следват няколко години на самота и продължаваща бедност, докато той е част от школата на "Спортинг". Нещата се подобряват, когато е на 16 и за пръв път е повикан в мъжкия отбор. Тогава за един сезон се състезава за общо пет формации на отбора от португалската столица.

Дебютът му идва на 29 септември 2002 г., а първите голове - месец по-късно.

Още тогава качествата му са впечатляващи - фантастична техника, атлетизъм, игра с двата крака, нюх към гола и зашеметяваща скорост.

Скаутите на водещите отбори бързо забелязват таланта, а "Спортинг" дори постига договорка за продажбата му в италианския "Ювентус". Клубът от Торино обаче не успява да уреди трансфера, а един приятелски мач с "Манчестър Юнайтед" променя всичко.

За събитията след него се говорят легенди - сър Алекс Фъргюсън и всички звезди говорят само едно в съблекалнята след мача - "Този трябва да го вземем".

Стъпките към върха в Манчестър

В крайна сметка през лятото на 2003 г. "Юнайтед" плаща на "Спортинг" 12,2 млн. паунда, което го превръща в най-скъпия тийнейджър в тогавашната история на английския футбол. Нещо повече - вярата в него е толкова голяма, че "шефът" Фъргюсън му дава и легендарния за клуба номер 7, с който преди това играят хора като Джордж Бест, Ерик Кантона и Дейвид Бекъм. Самият сър Алекс пък се превръща в един от най-важните хора за кариерата на Кристиано.

"Той е моят баща в спорта. Един от най-важните фактори в моята кариера", казва по-късно Роналдо.

В Англия той прави фурор след фурор, а "Юнайтед" доминира в първенството. Постепенно треньорите виждат в него не само място на двата фланга, а решават да развиват и използват голмайсторските му умения и го приближават към наказателното поле.

Това е преломен момент и Кристиано бързо става голмайстор на отбора и първенството. Развива още и умението си да се пласира и става все по-добър в играта с глава.

Големия си удар нанася през сезон 2007-2008, когато печели "Златната обувка" за голмайстор във всички европейски първенства, избран е за най-добър футболист на Европа, печели титлата в Англия и първата си Шампионска лига. В края на 2008 г. идва и първата "Златна топка", която го издига до върха на световния футбол. Но това далеч не е всичко.

Мадрид, Шампионска лига, Португалия и Лео Меси

През юли 2009 се случва логичното - най-голямата звезда се мести в най-големия клуб. С рекорден за времето трансфер Кристиано преминава в "Реал" Мадрид, където на представянето му го посреща препълнен стадион.

Първият сезон е разочарование, което по-късно рядко му се случва - отборът завършва без нито един трофей.

В следващите 9 години обаче "Реал" печели 4 пъти Шампионска лига, два пъти титлата в Испания, 4 пъти "Златна топка" и още безброй други трофеи.

В продължение на близо десетилетие целият футболен свят се наслаждаваше на съревнованието му с Лео Меси, който тогава беше част от вечния съперник на Мадрид - "Барселона".

Освен в клубния футбол за същия период Кристиано постигна и нещо, което сам определя за свое върхово постижение. През 2016 г. на Европейското първенство във Франция неговата Португалия спечели първата си титла от подобен форум. Така той категорично застана като номер едно в историята на страната си пред легенди като Еузебио и Луиш Фиго.

Италия, завръщането в "Юнайтед" и арабските пари

Най-голямата грешка на Флорентино Перес беше едно от медийните заглавия през 2019 г. Тогава "Реал" обяви сделка за над 100 млн. евро с италианския "Ювентус" за Роналдо.

След Бразилия, Италия е страната, в която футболът е повече от спорт. Местното първенство, което в последния четвърт век бележи постепенен упадък, се уживи след пристигането на португалската звезда.

Феновете очакваха от него, както в "Реал", да донесе изпусканата от години титла в Шампионската лига. Това в крайна сметка не се случи, но за трите си сезона в Италия Роналдо вкара 100 гола, спечели две титли и показа, че за разлика от големия си съперник Лео Меси, може да печели във всички най-силни първенства в Европа.

В крайна сметка след много преговори Кристиано се завърна в Англия и то не къде да е, а в "Манчестър Юнайтед".​

От мнозина вторият му престой в клуба беше определен като слаб, защото беше изпълнен с премеждия и типичния за Висшата лига на Англия медиен натиск.

В началото на сезон 2022-2023 Кристиано се превърна в антигерой за легендарния клуб заради претенции, самоизолиране, недостатъчното голове и сериозни неразбирателства с треньора Ерик тен Хаг.

Английският гранд прекрати договора му през зимата, а повечето футболни фенове се питаха дали това не е краят на тази забележителна кариера.
Тогава дойде и рекордната към онзи момент оферта от 75 милиона щатски долара на година на саудитския Ал Насър, която той прие. Отборът му завърши на второ място в първенството, а през цялото време не спираха и слуховете за недоволството на Кристиано.

Кристиано е баща на 5 пет деца. Той е известен със здравословния начин на живот, който води и на който често е застъпник. Зад името му стоят множество благотворителни инициативи и той често помага на жертвите на природни бедствия.

Засега изглежда, че приказката на момчето от Мадейра не е свършила. А вече на няколко пъти се получава така, че краят уж идва, но той отново излиза напред, за да бележи голове и да поставя рекорди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG