Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Liberté, Égalité, Mbappé".* Предводителят на френската футболна революция Килиан Мбапе


Килиан Мбапе на Световното първенство по футбол в Катар
Килиан Мбапе на Световното първенство по футбол в Катар

Той не успя да спечели световната титла, но беше основен виновник финалът в Катар да бъде обявен за най-добрия в историята на Световните първенства. А цяла Франция вече привижда в него лидера на отбора, който ще триумфира със Златната купа след 4 години. Той е Килиан Мбапе и днес има рожден ден.

Килиан Санми Мбапе Лотен е роден на 20 декември 1998 г. в Париж. И въпреки че днес - два дни след изгубения финал на първенството в Катар - навършва едва 24 години, французинът всъщност отдавна има световна титла в биографията си. При това, за разлика от Меси, още в самото начало на кариерата си.

Световен шампион от тийнейджър

На първенството в Русия през 2018 г. Мбапе е едва на 19. И когато вкарва първия си гол на Мондиал при победата на Франция над Перу с 1:0 в груповата фаза, влиза в историята като най-младия френски голмайстор, отбелязал на турнир за Световната купа.

След това, в осминафинала именно срещу Аржентина, французинът става едва вторият тийнейджър, успял да вкара 2 гола в мач на световно първенство след Пеле през 1958 г. На пресконференцията след срещата, спечелена от „петлите“ с 4:3, Мбапе скромно казва: „Ласкателство е да си втори след Пеле, но нека гледаме реално на нещата – Пеле е в друга категория.“

Това те прави част от компанията на велики играчи.
Пеле за младия Мбапе

Самият Пеле обаче му отдава чест за постижението с пост в социалните мрежи. "Поздравления, Мбапе. Два гола на световно първенство, а още си толкова млад! Това те прави част от компанията на велики играчи. Късмет в другите мачове", пише тогава бразилецът в Туитър.

Но сравненията с легендарния бразилски футболист не приключват дотук. На финала срещу Хърватия Мбапе вкарва гол с шут от 25 метра, а Франция побеждава с 4:2. Така младежът става и вторият тийнейджър след Пеле, който отбелязва гол във финал за Световната купа. А с общо четири гола в турнира получава наградата за най-добър млад играч на Световното първенство по футбол в Русия.

И със сигурност става новият любимец на френските запалянковци.

Liberté, Égalité, Mbappé“

Утвърдилата се като футболно клише във Франция крилата перифраза на държавния девиз "Свобода, равенство, братство", възникнал по време на Великата френска революция от 1789 г., всъщност носи дълбок социален контекст.

Става дума за това, че проблемните предградия на големите френски градове, населени с наследници на мигранти, са родно място на много от звездните имена в националния отбор на Франция, включително и на Килиан Мбапе.

Успехите на младия френски отбор предизвикват коментари в страната относно разминаването между статута на герой на Мбапе и маргинализацията като цяло на младите хора от предградията.

Килиан Мбапе с наградата "Златна обувка" за най-много вкарани голове на Световното първенство в Катар през 2022 г.
Килиан Мбапе с наградата "Златна обувка" за най-много вкарани голове на Световното първенство в Катар през 2022 г.

За някои от жителите на тези квартали футболът не е просто хоби, а се възприема като една от малкото възможности за изход от цикъла на бедност и дискриминация, характерни за подобни райони. „Единственият начин да успееш тук е със спорта или с рап музиката“, казват хората в тях.

Единственият начин да успееш тук е със спорта или с рап музиката
Жители на френските предградия

Точно такъв е и случаят с Мбапе. Бащата на Килиан е от Камерун, а майка му – от Алжир. Самият той е роден и израства в парижкото предградие Бонди, в чийто футболен клуб се записва на 6 години. Тъй като веднага показва талант, е преместен в националния футболен център „Клерфонтен“, специализиран в обучението на млади френски играчи. И резултатите не закъсняват.

Напред и нагоре

Впечатляващото представяне на Мбапе в „Клерфонтен" привлича вниманието на именити клубове като „Реал Мадрид", „Манчестър Сити", „Байерн Мюнхен", „Ливърпул" и „Челси“. Той дори пътува до Лондон, когато е само на 11 години, за да играе за младежкия отбор на „Челси“ в мач срещу „Чарлтън Атлетик". В крайна сметка обаче избира да играе за френския „Монако".

През 2015 г. Мбапе дебютира за „Монако“ на 16-годишна възраст, като чупи рекорда на Тиери Анри за най-млад играч във френското първенство. Веднага след това става и най-младият голмайстор в историята на „монегаските“.

През 2017 г. Килиан преминава в „Пари Сен Жермен“. Същата година става най-младият играч, вкарал десет гола в Шампионската лига, когато отбелязва за новия си отбор срещу „Байерн Мюнхен“.

Мбапе се радва на гола си в мача срещу Дания в груповата фаза на Световното първенство в Катар през 2022 г.
Мбапе се радва на гола си в мача срещу Дания в груповата фаза на Световното първенство в Катар през 2022 г.

Откакто Килиан Мбапе е в „Пари Сен Жермен“, отборът само веднъж пропуска да стане шампион на френската Лига 1 – през 2021 г., когато титлата печели „Лил“. А самият той от 2018 г. насам в четири поредни години безапелационно е голмайстор на Франция.

Как се произнася името му

Самият футболист едва ли подозира каква полемика е предизвиквало произнасянето на името му сред българските зрители на Световното първенство в Катар – дали правилното му изговаряне е „Мбапе“ или „Ембапе“.

Всъщност във Франция действително произнасят името „Ембапе“, поради спецификата на френската фонетика, която не позволява изговарянето на глухо „м“ преди съгласен звук.

Тъй като самото име обаче е африканско и в оригиналното си изговаряне е без допълнителен звук „е“, спазването на френската фонетика е въпрос на избор.

Или иначе казано – и двата варианта за произнасяне не са грешни. А поводите името му често да се споменава от футболните коментатори без никакво съмнение ще стават все повече.

------------------

* „Свобода, равенство, Мбапе“ – перифраза на девиза на Великата френска революция „Свобода, равенство, братство“ – бел. ред.

  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

XS
SM
MD
LG