Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лена Бориславова декларира, че би се отказала от имунитет, за да бъде разследвана


Лена Бориславова
Лена Бориславова

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) би се отказала от имунитет, ако придобие такъв на предстоящите на 9 юни избори, за да не пречи на разследването спрямо нейни действия от 2021 г. Това декларира самата тя в профила си във Фейсбук във вторник.

Става въпрос за разследване на Софийската районна прокуратура (СРП) по сигнал на председателя на сдружението "Да запазим Корал" Атанас Русев, че негови подписи са били фалшифицирани от Бориславова. Той твърди, че това е направено, за да бъде изваден съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков от управата на сдружението и да бъде назначен за служебен министър на икономиката в кабинета на Стефан Янев.

Бориславова и Петков отричат да са извършили престъпление и определят твърденията на Русев и публикациите на сайта "Биволъ" по темата като предизборна атака срещу тях.

"Отсега заявявам, че ще се откажа от своя имунитет в момента, в който бъде пречка за разследване. Никой не е над закона", написа Бориславова в социалната мрежа, с което даде да се разбере, че ще участва в изборите.

В момента тя не е депутат. В правителството на Петков от края на 2021 до август 2022 г. Бориславова заемаше поста на началник на кабинета на министър-предедателя.

"Уважавам разследващата журналистика и сдруженията с каузи - само е тъжно, когато всичко е с предизборни цели", добави тя във вторник, припомняйки, че "Корал вече е защитен със закон".

Разследването в СРП се води от август миналата година. То е образувано по сигнал на Русев до Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), подаден повече от 2 години, след като Петков е излязъл от "Да запазим Корал". За случая се разбра първо от публикация на "Биволъ" в събота. Преди ден изданието пусна втори текст, с който замеси в случая и бившия председател на парламента от ПП-ДБ Никола Минчев.

Във вторник Минчев отрече пред журналисти в кулоарите на Народното събрание да е работил по казуса с излизането на Петков от управата на природозащитното сдружение. Твърдението за неговото участие се основаваше на факта, че името му фигурира в метаданните на един от документите, за който се твърди, че са подправени.

"Аз по никакъв начин не съм участвал в казуса", каза Минчев с уточнението, е работил по други поводи с "Да запазим Корал".

На въпрос дали го притесняват разкритията замесването на Бориславова в евентуално фалшифициране на подписи на Русев, колегата ѝ от ПП-ДБ призова "първо да се докаже нещо", за да коментира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG