Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите забраниха строителство на 500 м от плажовете на Корал, Иракли и Карадере. Какво значи това


Плаж Корал
Плаж Корал

Парламентът окончателно прие забрана за строителство в ивицата на 500 метра от плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал.

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие дойдоха по предложение на "Продължаване промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС, като бяха разкритикувани от природозащитници.

Трите плажа бяха обявени за "плажове за природосъобразен туризъм" с промени в закона още през 2016 г. Тогава беше забранено да имат наематели, концесионери, както и търговия с атракции. Сега те стават под висока степен на защита от строителство, но други диви плажове - не.

"Това гласуване запази възможността плажовете Листи, Липите, Силистар, Аркутино, Шофьорския плаж, Камчийски пясъци и Паша дере да бъдат концесионирани", написа съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев във Фейсбук.

Какво точно решиха депутатите

На заседанието в петък парламентът прие на разстояние от 500 м от границите на три плажа - Иракли, Бяла-Карадере и Корал - да не се допуска строителство.

Разрешено е само поставяне на елементи на градското обзавеждане – пейки, лампи, кошчета за боклук, преместваеми тоалетни, чешми и указателни табели.

Могат да се правят археологически проучвания и изследвания, свързани с опазване на околната среда.

Заварените подробни устройствени планове се обезсилват и се възстановява предназначението на имотите от преди урегулирането. Издадените разрешения за строеж също се обезсилват.

На собствениците на земята на трите плажа държавата ще плати еднократно обезщетение до три години от влизането в сила на промените в закона.

Кой предложи промените

Гласуваните в петък промени бяха внесени в края на миналата година от лидерите на управляващото мнозинство ГЕРБ и ПП-ДБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов, както и на подкрепящата ги ДПС - Делян Пеевски.

По време на дебатите преди гласуването обаче говори единствено Петков. По думите му причината да са включени само въпросните три плажа е именно специалният статут, който получиха те през 2016 г.

Други диви плажове остават незащитени

Съпредседателката на "Зелено двежение" (което е част от ПП-ДБ) Даниела Божинова обаче предложи към трите плажа с висока степен на защита да бъдат добавени още 8: Дюни Алепу, Дюни юг, Липите, Листи, Силистар, плажът на село Ново Оряхово, Аркутино, Паша дере 1.

Мнозинството не подкрепи това предложение, като повечето депутати от ПП-ДБ (30 от 35) и БСП (10 от 11) се въздържаха.

"Защо не подкрепяте дори проекта на Даниела Божинова, която е от вашата парламентарна група", попита Искра Михайлова от "Възраждане" и настоя Кирил Петков да каже защо управляващите не искат България да има повече девствени плажове.

От отговора на Петков се разбра, че опазването на плажове "трябва да става стъпка по стъпка, с оценка на въздействието".

"Корал, Иракли и Бяла Каредере бяха обявени за екотуризъм още през 2016 г., нека видим първо как опазваме тях, после и другите", каза Кирил Петков.

От "Възраждане" пък поискаха общо 44 плажа по Черноморието да бъдат включени в този списък. И тяхното предложението беше отхвърлено с 36 гласа "за", 79 "против" и 50 "въздържали се".

"Явно желанието за концесиониране на защитените плажове на България все още е голямо", написа Тома Белев във Фейсбук.

Дебатът за опазването на черноморските плажове от застрояване тече от години. Един от най-нашумелите случаи беше този с плаж Алепу, където беше издадено разрешително за строеж на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. На практика обаче се вижда строеж на четириетажна постройка с видимо обособени помещения за бъдещи стаи.

През август миналата година Върховния административен съд реши, че сградата трябва да бъде узаконена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG