Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Смут в дълбоката държава". Прокуратурата разследва сигнал срещу Лена Бориславова за фалшификация


Кирил Петков и Лена Бориславова в Министерския съвет, 6 юли 2022 г.
Кирил Петков и Лена Бориславова в Министерския съвет, 6 юли 2022 г.

Бившата началничка на кабинета на Кирил Петков, докато беше премиер (от края на 2021 до август 2022 г.) - Лена Бориславова, е обект на досъдебно производство за подаване на неверни документи в Агенцията по вписванията. Това става ясно от прессъобщение на Софийската районна прокуратура (СРП), разпространено в понеделник.

Информацията от СРП идва на фона на две публикации в сайта "Биволъ", в които се твърди, че през 2021 г. Бориславова е фалшифицирала пълномощно на свое име и протокол от събрание на сдружението "Да запазим Корал". Според изданието това е направено, за да може формално да бъде декларирано, че Петков е излязъл от ръководството на организацията, преди да бъде назначен за служебен министър на икономиката.

Това твърди председателят на Управителния съвет на "Да запазим Корал" Атанас Русев, който през миналата година е подал сигнал срещу Бориславова в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Самата Бориславова коментира в неделя пред бТВ, че няма притеснения и ще съдейства на разследващите. А Петков обвини службите, че пускат в обращение компромат преди предстоящите на 9 юни парламентарни и европейски избори.

По случая е образувано досъдебно производство в СРП на 11 август 2023 г. То се води за това, "че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. по електронен път до Агенция по вписванията".

Според съдържанието на подадените от Бориславова документи Петков е освободен на заседание на Общото събрание на "Да запазим Корал", проведено на 6 май 2021 г. Бориславова е упълномощена от Русев да представлява сдружението, но той отрича да е подписвал такъв документ и твърди, че тя е извършила "ред престъпления".

"В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления - съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк", съобщава прокуратурата, която досега не е обявявала никаква информация за хода на това разследване.

СРП добавя, че предстои да бъдат изготвени съдебно-графическа и техническа експертизи, след което ще бъде преценено дали да бъдат повдигнати обвинения на някого.

"Смут в дълбоката държава", написа в понеделник в профила си във Фейсбук Петков, като намекна, че действията на Русев са в интерес на задкулисни политически играчи.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) даде за пример случай от 2022 г., когато Русев му се е обадил да се интересува защо Румен Николов - Пашата е бил включен в списък с известни имена, за които има публични съмнения, че са замесени в корупция. Пашата е бивш съдружник на Бойко Борисов още от времената на силовите групировки през 90-те години на миналия век.

Петков предаде такъв списък на бившия главен прокурор Иван Гешев през февруари 2022 г. От това обаче не последва нищо.

"След това се обади на баща ми, който познава също от Корал и му крещя защо съм сложил Пашата в списъка от 19 потенциални престъпника на дълбоката държава", добави Петков за Русев.

Председателят на "Да запазим Корал" реагира със закана да заведе гражданско дело за клевета срещу политика.

На този фон сайтът "Биволъ" публикува в понеделник продължение по темата, в което се твърди, че бившият председател на парламента и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев също е участвал във фалшифициране на документи по случая.

Това не е първото прокурорско разследване, което се занимава с Кирил Петков. През миналата година СРП прекрати досъдебно производство за евентуално съставяне на декларация с невярно съдържание по отношение на отказа му от канадско гражданство преди да стане служебен министър.

Казусът беше обект и на проверки в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, но те отказаха да образуват разследване срещу Петков. Той датира от 2021 г., когато ГЕРБ подаде сигнал в прокуратурата, че при назначаването си в служебния кабинет на Стефан Янев на 10 май 2021 г. Петков все още е бил и български, и канадски гражданин, което не е декларирал в подадената декларация до президента.

Конституцията забранява на президента, вицепрезидента, депутатите и министрите да имат двойно гражданство.

Петков твърдеше, че не е извършил нарушение, тъй като писмено е декларирал отказа си от канадско гражданство на 21 април 2021 г. Документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин, обаче носеше датата 20 август същата година.

Бориславова пък беше обект на разследване във връзка с договор за правни услуги, предоставени на Българската банка за развитие (ББР) от правната кантора, в която тя е работила преди да влезе в политиката. Случаят стана известен през лятото на 2022 г., но оттогава прокуратурата не е съобщавала актуална информация за хода на делото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG