Връзки за достъпност

Извънредни новини

Групата на Лилков предлага временен председател на Столичния общински съвет до приемане на бюджета


Вили Лилков
Вили Лилков

Столичният общински съвет (СОС) да избере свой временен председател, който да се оттегли от поста, след като бъде приет бюджетът на Столичната община за 2024 г. Това предлагат съветниците от "Синя София" Вили Лилков, Ивайло Йонков и Иван Сотиров, както и независимият Карлос Контрера, издигнат от ВМРО.

СОС все още не може да заработи след местните избори през октомври, тъй като никоя от групите в него не разполага с необходимото мнозинство от поне 31 гласа, за да избере председател. Никоя от тях не пожела и да подкрепи кандидат издигнат от техни колеги.

Затова четиримата общински съветници предлагат на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" (ПП-ДБ-СС), ГЕРБ-СДС, БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) общо шест мерки, с които съветът да заработи.

Идеята на "Синя София" и Контрера предвиждат следните стъпки:

  • избор на временен председател и приемане на бюджет;
  • попълване на комисиите на пропорционален принцип от всички групи;
  • СОС да разглежда само доклади, единодушно подкрепени от председателите на групите;
  • задължаване на кмета Васил Терзиев да внесе програма за управление и реформи;
  • изготвяне на Оперативна работна програма на СОС за 2024 г.;
  • задължително изслушване на кмета преди всяко заседание на съвета.

Съветниците от ГЕРБ-СДС, които са втората по големина група, вече се обявиха против идеите за временен председател и пропорционално попълване на общинските комисии. Те настояват да бъде сформирано управляващо мнозинство.

Досега бяха направени четири неуспешни опита за избор на председател на съвета, последният от които беше на 18 декември. Пред Нова година по инициатива на Лилков и Контрера в СОС се проведе среща между няколко групи от съвета, но тя не постигна никакъв напредък. В нея не участваха съветници от БСП и "Възраждане".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG