Връзки за достъпност

Извънредни новини

Среща на групите в Столичния общински съвет не постигна съгласие за председател


Инициаторите на срещата Карлос Контрера (вляво) и Вили Лилков (вдясно).
Инициаторите на срещата Карлос Контрера (вляво) и Вили Лилков (вдясно).

Кризата с невъзможността да бъде избран председател на Столичния общински съвет (СОС), за да може той да заработи, не намери решение и в четвъртък, когато представители на по-голямата част от групите в съвета се срещнаха, за да преговарят.

Разговорите бяха инициирани от Вили Лилков от "Синя София" и независимия Карлос Контрера, издигнат от ВМРО. В срещата отказаха да участват съветниците от БСП и "Възраждане". Аргументът на социалистите беше, че тя е подготовка за бъдеща "некоалиция" между ГЕРБ и ПП-ДБ, подобно на управляващото мнозинство в парламента.

Съставът на СОС е разделен между групите на ПП-ДБ-"Спаси София", ГЕРБ-СДС, БСП, "Възраждане", ИТН и "Синя София", като нито една от тях няма мнозинство от поне 31 гласа. Досега бяха направени четири неуспешни опита за избор на председател на съвета, последният от които беше на 18 декември.

По време на срещата в четвъртък от ПП-ДБ-СС са предложили групите да постигнат консенсус около личността на временен председател, но от ГЕРБ отхвърлиха този вариант. Според тях изборът трябва да бъде направен на база управляващо мнозинство в София, което ще се сформира до 2027 г.

Коалицията ПП-ДБ-СС беше представена от Андрей Зографски и Цветомир Петров, от името на ГЕРБ се явиха Георги Георгиев и Антон Хекимян, а ИТН изпратиха Пламен Данаилов и Димитър Данаилов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG