Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичният общински съвет остана без председател, въпреки че Бонев вече не е кандидат


Грети Стефанова замени Борис Бонев като кандидат за председател на общинския съвет от ПП-ДБ и „Спаси София“, но не получи нужната подкрепа. На снимката до нея е кметът Васил Терзиев. 18 декември 2023 г.
Грети Стефанова замени Борис Бонев като кандидат за председател на общинския съвет от ПП-ДБ и „Спаси София“, но не получи нужната подкрепа. На снимката до нея е кметът Васил Терзиев. 18 декември 2023 г.

Столичният общински съвет (СОС) ще приключи годината, без да има избран председател. Това стана ясно след заседанието му в понеделник.

Обединението между „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“ смени досегашния си кандидат за поста Борис Бонев и номинира най-възрастната общинска съветничка Грети Стефанова като компромисна кандидатура. Тя обаче също не получи необходимия брой гласове.

Новината идва на петото поредно заседание на СОС, след като на първите си три заседания - на 13 ноември, 20 ноември и 30 ноември, той не успя да излъчи председател. Четвъртото заседание се проведе на 7 декември, но тогава съветниците дори не направиха опит да гласуват.

В неделя кметът на София Васил Терзиев призова политическите сили в СОС да постигнат консенсус и предупреди, че в противен случай столицата ще загуби над 200 млн. лева. Без председател общинският съвет не може да взима решения срещу проблемите в общината.

До днес политическите сили в СОС издигаха четирима кандидати за поста - Борис Бонев, подкрепен от ПП-ДБ и „Спаси София“, Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ (ИТН).

Съветниците от ГЕРБ - партията, която допреди местните избори през октомври управляваше София, не издигнаха свой кандидат за председател, нито участваха в гласуването за представителите на другите формации.

За всеки от кандидатите досега гласуваше само формацията, която го е излъчила. Това доведе до блокаж на работата на СОС, който продължава повече от месец.

В търсене на изход от тази ситуация, в понеделник ПП-ДБ и „Спаси София“ оттеглиха кандидатурата на Бонев и вместо него номинираха Грети Стефанова. Като най-възрастната общинска съветничка в СОС Стефанова председателства всички досегашни заседания на местния парламент.

От ПП-ДБ и „Спаси София“ предложиха нея за временен председател на съвета, за да може той да приеме бюджета и план-сметката за чистотата на града за следващата година, а след това отново да направи опит да формира работещо управленско мнозинство.

По-рано този модел за избор на най-възрастния член на една институция за неин временен председател беше приложен на национално ниво. През 2022 г. Вежди Рашидов от ГЕРБ беше избран за председател на 48-ото Народно събрание след няколко неуспешни опита да се формира мнозинство, които доведоха до блокаж. Рашидов беше най-възрастният депутат в този парламент.

В гласуването в СОС в понеделник се включи само още един кандидат освен Стефанова - Пламен Данаилов от ИТН. За него гласуваха трима съветници, а Стефанова събра 23 гласа. В крайна сметка никой от двамата не беше избран за председателския пост.

Общински съветници от ГЕРБ. Най-отпред са бившият кандидат за кмет Антон Хекимян и бившият председател на СОС Георги Георгиев. 18 декември 2023 г.
Общински съветници от ГЕРБ. Най-отпред са бившият кандидат за кмет Антон Хекимян и бившият председател на СОС Георги Георгиев. 18 декември 2023 г.

Съветниците от ГЕРБ отново не участваха в гласуването, но този път към тях се присъединиха и колегите им от БСП. Социалистите напуснаха залата в знак на протест срещу демонтажа на Паметника на съветската армия, който започна миналата седмица.

В телевизионно интервю в понеделник сутринта Борис Бонев каза, че според него паметникът се демонтира точно сега, за да се стигне до обединение между ПП-ДБ и ГЕРБ и на местно ниво, подобно на коалиционното управление между двете формации в правителството.

По думите на Бонев демонтажът е започнал в момент, в който от „Спаси София“ са преговаряли с БСП и са виждали възможност председател на СОС да се избере с подкрепата на социалистите и без участието на ГЕРБ. Това обаче е станало невъзможно с премахването на съветския паметник.

„Кой има интерес - мисля, че е ясно – всички онези, които искат „сглобката“ да се пренесе на местно ниво“, каза Бонев и добави, че и в ГЕРБ, и в ПП-ДБ има хора, които искат формациите да се обединят в местния парламент, но тези хора „не са в Столичната община“.

В СОС има 61 общински съветници, които бяха избрани на местните избори на 29 октомври. Най-голяма е групата на ПП-ДБ и „Спаси София“ - 23, но те не стигат за нужното мнозинство от 31 гласа.

ГЕРБ са на второ място с 14 общински съветници. 9 са представителите на БСП, 8 съветници са от „Възраждане“, по трима са от „Има такъв народ“ и от „Синя София“, а един е от ВМРО.

По предложение на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера следващото заседание на СОС ще се проведе на 11 януари 2024 г. За тази дата гласуваха съветниците от ГЕРБ и БСП.

От ПП-ДБ и „Спаси София“ искаха шестият опит за избор на председател да се проведе още тази сряда, за да може общинският съвет да заработи до края на годината. Това обаче няма да се случи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG