Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без Борис Бонев, но и без успех. Столичният общински съвет не успя да избере председател за трети път


Борис Бонев в Столичния общински съвет
Борис Бонев в Столичния общински съвет

За трети пореден път Столичният общински съвет (СОС) не успя да избере председател както на първи, така и на втори тур. Нито едно от предложенията не успя да събере нужните 31 гласа.

Преди това досегашният кандидат, който получаваше най-много гласове - Борис Бонев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" (ПП-ДБ и СС), каза, че няма да участва в изборите в четвъртък.

Новината идва, след като на първите две заседания на общинския съвет - на 13 ноември и на 20 ноември общинските съветници също не успяха да излъчат председател. Това до голяма степен блокира работата на общината.

В четвъртък Диана Тонова от БСП и Красимир Гълъбов от "Възраждане" получиха най-много гласове - по 7. Това е по-малко от броя на съветниците в техните групи. В избора участваха 45 съветници, като след гласуването имаше 27 невалидни бюлетини. ГЕРБ не участва в изборите.

На второто гласуване Диана Тонова получи подкрепата на още един общински съветник, но това също не беше достатъчно. Същевременно броят на невалидните бюлетини остана висок.

По-рано по време на дебатите Борис Бонев съобщи, че групата на ПП-ДБ и СС този път няма да издига свой кандидат. На предишните избори номинацията на групата беше именно той.

"Взехме решение да не издигаме предложение за председател на днешния общински съвет. Така даваме възможност на всички вас, 38 общински съветници, да изберете председател. Нашият призив е всеки да гласува по съвест", каза той.

Съветниците от ГЕРБ също за пореден път съобщиха, че няма да издигнат своя кандидатура. Така номинирани останаха Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от ИТН.

На обсъжданията присъстваше и кметът на София Васил Терзиев. ГЕРБ неколкократно направиха изказвания, в които го описаха като "жертва" на коалицията, която го е издигнала.

До момента двамата кандидати, които стигаха до балотаж при първите два опита за избиране на председател, бяха Борис Бонев и Диана Тонова от БСП. И двамата обаче получаваха по толкова гласове, колкото е броят на групите им.

Междувременно ГЕРБ неколкократно отказа да присъства на преговори с Васил Терзиев и с общинските съветници от ПП-ДБ и СС, на които да се намерят общи приоритети за съвместна работа.

В СОС има общо 61 общински съветници. След провелите се през октомври местни избори най-голямата група в съвета е тази на ПП-ДБ и СС - 23. Те обаче не са достатъчни, за да може коалицията да си осигури мнозинство.

ГЕРБ са на второ място с 14 общински съветници. От останалите партии има 9 съветници от БСП, 8 от "Възраждане", по трима - от "Има такъв народ" и КОД ("Синя София") и един от ВМРО.

Следващото заседание на СОС ще бъде на 7 декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG