Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Терзиев се закле като кмет на София. Общинският съвет остана без председател след две гласувания


Борис Бонев (вляво) е кандидат за председател на Столичния общински съвет от ПП-ДБ - най-голямата група съветници, която обаче няма мнозинство. Вдясно е новият кмет на София Васил Терзиев.
Борис Бонев (вляво) е кандидат за председател на Столичния общински съвет от ПП-ДБ - най-голямата група съветници, която обаче няма мнозинство. Вдясно е новият кмет на София Васил Терзиев.

Васил Терзиев положи клетва като кмет на София, а новите общински съветници не успяха да излъчат председател на Столичния общински съвет (СОС). Това се случи в понеделник на първото заседание на
СОС след местните избори.

Общинските съветници ще направят нов опит да си изберат председател на 20 ноември.

Новината идва седмица след като станаха ясни резултатите от балотажа за столичен кмет, който се проведе на 5 ноември. Терзиев, който беше издигнат от ПП-ДБ и „Спаси София“, спечели с 48,2% от вота на гласувалите софиянци, а Ваня Григорова от „БСП за България“ остана втора с 46,89% подкрепа. Разликата между двамата кандидати е 4786 гласа.

Заради малката разлика и съмнения за грешки в изборния процес загубилата Ваня Григорова обжалва резултатите от балотажа и поиска Терзиев да не встъпва в длъжност, преди Административният съд в София да се произнесе. Съдът обаче отказа да спре решението, с което Терзиев е обявен за победител в изборите.

Това позволи на Терзиев да встъпи в длъжност начело на Столичната община в понеделник сутринта.

Васил Терзиев подписва клетвен лист, за да встъпи в длъжност като кмет на София.
Васил Терзиев подписва клетвен лист, за да встъпи в длъжност като кмет на София.

„Довчера бяхме в кампания и бяхме политически опоненти“, каза Терзиев в приветствието си към новите общински съветници. Сред тях са основните му опоненти в кметската надпревара - Ваня Григорова и кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян.

„След като всички се заклехме, мисля, че сме на една страна - от страната на София. Нужно е да защитаваме интересите на всички в града, независимо от нашите политически различия и виждания“, добави новият кмет.

Новият общински съвет

Заедно с Терзиев в понеделник се заклеха и новите общински съветници, които бяха избрани след първия тур на местните избори.

В новия състав на СОС влизат 61 общински съветници. Най-голямата част от тях - 23, са от ПП-ДБ. Те обаче не са достатъчни, за да може коалицията да си осигури мнозинство.

На второ място са ГЕРБ-СДС с 14 общински съветници. Местната коалиция „БСП за България“ има 9 съветници, а „Възраждане“ - 8. По трима съветници влязоха в СОС от „Има такъв народ“ (ИТН) и „Синя София“, а един е от ВМРО.

Новите районни кметове

На първото заседание на СОС клетва положиха и новите районни кметове в София. Те са 24. 19 от тях са от ПП-ДБ, трима са от ГЕРБ, а двама са независими.

Двама от районните кметове - Трайчо Трайков на „Средец“ и Димитър Божилов на район „Триадица“, бяха избрани още след първи тур. Останалите станаха ясни след балотажа.

Избраните кметове на кметства в рамките на Столична община също встъпиха в длъжност по време на заседанието.

Неуспешният избор на председател

Най-важната точка от дневния ред на първото заседание на СОС беше изборът на председател.

Номинирани за този пост бяха Борис Бонев от ПП-ДБ и „Спаси София“, Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов от ИТН.

При първото гласуване никой от тях не успя да събере нужното мнозинство от 31 гласа. Във второто гласуване участваха кандидатите с най-много гласове - Бонев и Тонова. За Бонев гласуваха 23 съветници, а за Тонова - 9.

Кадър от първото заседание на новия общински съвет
Кадър от първото заседание на новия общински съвет

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС не участваха нито в първото, нито във второто гласуване.

В предишния мандат на СОС на тази позиция беше Георги Георгиев от ГЕРБ.

За пръв път от 2005 г. насам кметът на София не е от ГЕРБ. През 2005 г. този пост зае лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а от 2009 г. градоначалник на столицата беше Йорданка Фандъкова.

На 29 октомври в страната се проведоха местни избори. На първия тур в София Терзиев спечели 31,8% подкрепа (119 121 гласа). Ваня Григорова беше втора с 21,6% (80 875 гласа), а Антон Хекимян остана на трето място.

Терзиев беше първият обявен кандидат за кмет на София. За кандидатурата му се разбра през юни. Той е предприемач и инвеститор, съосновател на софтуерната компания „Телерик“.

Предизборната му кампания беше доминирана от критики, свързани с принадлежността на членове на семейството на Терзиев към структурите на комунистическата Държавна сигурност (ДС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG