Връзки за достъпност

Извънредни новини

Григорова подаде жалба срещу решението за избора на Терзиев за кмет на София


Ваня Григорова
Ваня Григорова

Съдът официално е сезиран с искане да провери законността на избора на Васил Терзиев за кмет на София. Жалбата на Ваня Григорова срещу въпросното решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) е постъпила в Административния съд - София град (АССГ), съобщиха от съда в четвъртък.

Неуспялата лява кандидатка за кмет на София и нейният екип съобщиха в понеделник, че ще оспорват резултатите от втория тур на местните избори, който се проведе ден по-рано.

Григорова беше издигната от широка проруска коалиция. На 5 ноември тя загуби балотажа срещу Васил Терзиев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Спаси София“ с 46,89% срещу 48,2% за новия кмет. Разликата между двамата беше по-малко от 5000 гласа.

С жалбата на Григорова е отправено и искане за спиране на предварителното изпълнение на встъпването на Терзиев като кмет. То ще бъде разгледано незабавно след образуването на делото.

По-рано тази седмица щабът на Григорова мотивира жалбата си със съмнения, че валидацията на машините за гласуване не е била завършена успешно преди вота, както и че при нанасянето на данните от секционните протоколи в сайта на ЦИК са извършени манипулации.

Екипът на лявата кандидатка обаче не представи реални доказателства за подозренията си, показа проверка на твърденията, направена от Свободна Европа.

Непосредствено преди първия тур на местните избори ЦИК отмени машинния вот след справка на ДАНС за машините за гласуване. Според документа зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на машина, за да го манипулира.

След първия тур Върховният административен съд (ВАС) постанови, че отмяната на машините е била незаконосъобразна и че на балотажа трябва да има и машинен вот.

След това Министерството на електронното управление (МЕУ) повторно удостовери машините. Щабът на Григорова оспорва легитимността именно на тази процедура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG