Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втори опит, четвърто гласуване. Столичният общински съвет не си избра председател


Заседанието на Столичния общински съвет в понеделник. В средата на първия ред: Борис Бонев от обединението на ПП-ДБ и "Спаси София"
Заседанието на Столичния общински съвет в понеделник. В средата на първия ред: Борис Бонев от обединението на ПП-ДБ и "Спаси София"

Столичният общински съвет (СОС) отново не успя да си избере председател. В понеделник на второто си заседание след повторно тайно гласуване никой от двамата кандидати не успя да спечели поне 31 гласа от общо 61 общински съветници.

Новината идва, след като на първото си заседание преди седмица новите общински съветници след две гласувания не успяха да излъчат председател на СОС.

Общинските съветници от ГЕРБ не участваха в заседанието и тогава, и сега.

Номинирани за поста бяха Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Възраждане", Пламен Данаилов от "Има такъв народ" (ИТН) и Борис Бонев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София".

Никой от четиримата кандидати не успя да събере повече от половината гласове на първото гласуване, затова между първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя балотаж.

След балотажа на тайно гласуване Бонев събра 23 гласа, а Тонова - 9.

В повторното гласуване участваха 44 общински съветници, а 12 от бюлетините бяха недействителни.

Гласуването беше предшествано от спорове между общински съветници на различните партии дали кметът Васил Терзиев трябва да присъства на заседанието им.

Според ГЕРБ той трябва да е там, след като "търси политики" за управлението на София.

"Реални разговори за сериозни политики с ГЕРБ не са водени", каза общинският съветник от ГЕРБ Диян Стаматов.

ГЕРБ отказа да се яви на свиканите от Терзиев в събота разговори с лидери на представените в СОС партии и коалиции, на които да се намерят общи приоритети за съвместна работа.

След местните избори през октомври в новия състав на СОС влязоха общо 61 общински съветници. Най-много от тях - 23, са от ПП-ДБ. Те обаче не са достатъчни, за да може коалицията да си осигури мнозинство.

На второ място са ГЕРБ с 14 общински съветници. БСП има 9 съветници, "Възраждане" - 8, по трима - от ИТН и КОД ("Синя София") и един от ВМРО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG