Връзки за достъпност

Извънредни новини

Терзиев търси общи политики и приоритети за София. Не всички партии отидоха на среща с него


Васил Терзиев
Васил Терзиев

Само представители на БСП, "Възраждане" и КОД ("Синя София") се отзоваха на поканата на новият кмет на София Васил Терзиев за среща, на която да се намерят общи приоритети за съвместна работа.

"За нас е важно да търсим общите политики, да ги заложим в бюджета", каза Терзиев в събота. Той добави, че разговорите за председател на Столичния общински съвет (СОС), за постове, председатели и състави на комисии ще останат за след това.

Новината идва, след като на първото си заседание в понеделник новите общински съветници не успяха да излъчат председател на СОС. Общинските съветници от ГЕРБ не участваха в гласуването.

В петък Терзиев покани лидерите на политическите сили на представените в СОС партии и коалиции на среща в събота, на която да обсъдят допирните си точки с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София". Двете формации издигнаха Терзиев за кмет и имат най-много общински представители в СОС, но не и мнозинство.

БСП и "Възраждане" продължават да не подкрепят кандидатурата на Борис Бонев от "Спаси София" и подкрепен от ПП-ДБ за председател на СОС, казаха техни представители след срещата, макар и да уточниха, че за председател на СОС на нея не е ставало дума.

Освен Бонев, номинирани за поста са Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ" (ИТН).

Деян Николов от "Възраждане" открои сред приоритетите на общинските съветници от партията му спирането на презастрояването, подобрение на пътната инфраструктура, чистотата.

Петър Москов и Вили Лилков от КОД ("Синя София") дадоха заявка, че ще са "дясна опозиция", защото имат различни политически виждания и идеология.

Лилков все пак посочи няколко общи теми с мнозинството от ПП-ДБ и "Спаси София. Сред тях са развитието на северните територии на града, спиране на презастрояваното, развитието на минералните извори, спортните дейности и борбата срещу шума.

В събота сутринта пред бТВ общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев каза, че от партията му няма да отидат на срещата.

"Имаме информация, че Васил Терзиев е водил разговори с Корнелия Нинова (лидерът на БСП), преди да ни изпрати официална покана", посочи той като причина за отказа.

В петък от ИТН казаха пред БТА, че лидерът на партията Слави Трифонов няма да се отзове на поканата на Терзиев, но ще участва в разрешаването на проблемите на София чрез общинските си съветници.

В новия състав на СОС влизат общо 61 общински съветници. Най-много от тях - 23, са от ПП-ДБ. Те обаче не са достатъчни, за да може коалицията да си осигури мнозинство.

На второ място са ГЕРБ с 14 общински съветници. БСП има 9 съветници, "Възраждане" - 8, по трима - от ИТН и КОД ("Синя София") и един от ВМРО.

Общинските съветници ще направят нов опит да си изберат председател на 20 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG