Връзки за достъпност

Извънредни новини

"САЩ са с вас". Американският военен министър Лойд Остин се срещна със Зеленски в Киев


Военният министър Лойд Остин на посещение в Киев в понеделник
Военният министър Лойд Остин на посещение в Киев в понеделник

Съединените щати (САЩ) ще продължават да подкрепят Киев "задълго". Това каза американският военен министър Лойд Остин по време на посещението си в Украйна в понеделник.

"Посланието, което Ви нося днес, г-н президент, е, че САЩ са с вас", каза Остин по време на срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски. Той, от своя страна, каза на Остин, че посещението е "много важен сигнал" за Украйна.

Визитата на американския военен министър идва на фона на нарастващото разделение по въпроса за помощта за Украйна в законодателния орган на САЩ. Той пристигна в Киев именно в знак на подкрепа за Украйна след опасенията за "умора от войната" сред западните съюзници на Киев.

"Днес съм тук, за да предам едно важно послание - Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна в борбата ѝ за свобода срещу руската агресия, както сега, така и в бъдеще", казва Остин в социалната мрежа X.

Това е второто посещение на Остин в страната. То трябваше да е насочено към по-нататъшното укрепване на стратегическото партньорство между Съединените щати и Украйна.

От началото на инвазията на Русия в Украйна Вашингтон е предоставил десетки милиарди долари военна и друга помощ на Украйна.

Правителството на САЩ неведнъж е казвало, че ще подкрепя Киев толкова дълго, колкото е необходимо. Въпреки това нараства загрижеността относно продължаващата помощ от страна на Вашингтон на фона на противопоставянето на част от републиканците в Конгреса.

Допълнителна финансова помощ за Украйна не беше включена във временния законопроект, одобрен от Конгреса миналата седмица, с който се цели да се предотврати спирането на работата на американското правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG