Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путин е взел властта в България". ПП-ДБ искат руският нефт да остане до 15 март


Според доклад Русия получава огромни суми, благодарение на "Лукойл"
Според доклад Русия получава огромни суми, благодарение на "Лукойл"

"Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) предложиха дерогацията за внос на руски петрол за "Лукойл Нефтохим" да отпадне на 15 март 2024 г. Това се случва въпреки искането на ГЕРБ и ДПС изключението да отпадне веднага.

Новината идва, след като преди седмица анализ показа, че Русия е получила 1 млрд. евро благодарение на "Лукойл" възможността да доставя петрол по море в България. Според доклада тези средства са били използвани за финансиране на войната в Украйна.

Заради противопоставянето между партньорите в управлението премиерът Николай Денков свика за четвъртък извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, за да бъде обсъден този въпрос. По-късно се очаква гласуване в пленарната зала.

България е единствената държава в ЕС, която получи специално изключение (дерогация) от санкциите и може да внася руски петрол до октомври 2024 г.

Във вторник в енергийната комисия, с гласовете на ПП-ДБ, БСП и "Възраждане", беше отхвърлен проектът на ГЕРБ за отнемане правото на "Лукойл" да внася суров руски петрол до три дни от приемането на такава поправка. От ПП-ДБ казаха, че срокът е невъзможно кратък и отмяната на дерогацията сега може да доведе до сътресения и увеличаване на цените на горивата през зимата.

Депутатът от коалицията Радослав Рибарски каза, че ПП-ДБ са "склонни" да оставят дерогацията до 15 март 2023г . Той се позова на доклади в секретното деловодство, според които по-ранно оттегляне на дерогацията ще доведе до проблеми.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи доводите на ПП-ДБ като "измишльотини" и каза, че няма да присъства на заседанието в Министерския съвет утре.

Срещу предложението на ПП-ДБ се изказа и санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски.

Той каза, че заедно с колегите си "ще смятаме, че Путин е взел властта в България", ако дерогацията не отпадне веднага. Той свърза решението с прекратяване на финансирането на "руската държава и Вагнер".

Изключението за България от санкциите срещу вноса на руски петрол беше осигурено през 2022 г. по време на управлението на кабинета на Кирил Петков. Преди дни сегашният премиер Николай Денков предложи ГЕРБ да отменят дерогацията през март, когато премиер вече ще бъде Мария Габриел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG