Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската сонда Луна-25 се разби на повърхността на Луната


Ракета с 1800-килограмовата сонда Лун-25 излетя от руския космодрум Восточни на 11 август.
Ракета с 1800-килограмовата сонда Лун-25 излетя от руския космодрум Восточни на 11 август.

Руският космически кораб Луна-25 се разби на повърхността на Луната в неделя, след като се завъртя в неконтролируема орбита, съобщи космическата агенция Роскосмос с уточнението, че е загубила всякакъв контакт със сондата.

Преди ден апаратът претърпя "ненормална ситуация", докато се подготвяше да навлезе в орбита преди планираното му спускане към лунната повърхност в понеделник.

Според руските медии космическите служители са провели извънредна среща през нощта срещу неделя в опит да намерят начин да спасят мисията.

Луна-25 навлезе в лунна орбита на 16 август, като стана първият руски космически кораб, който направи това след Луна-24 през 1976 г. по време на съветския лидер Леонид Брежнев. Русия планира да създаде база на Луната до 2040 г.

Настоящата мисия имаше за цел да изследва част от Луната, където учените предполагат, че има замръзнала вода и други ресурси, които биха могли да се използват по време на по-дълъг престой на хора.

Луна-25 трябваше да работи една година в района около южния полюс на Луната. Ракета, носеща 1800-килограмовата сонда, беше изстреляна от руския космодрум Восточни на 11 август.

Русия беше в своеобразна надпревара с Индия, която планира да приземи своя космически кораб Chandrayaan-3 на южния полюс на Луната на 23 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG