Връзки за достъпност

Извънредни новини

Босът Матео Денаро е мъртъв. Ще живее ли Коза Ностра


Карабинери в Палермо отвеждат Матео Денаро - най-издирваният сицилиански мафиот, от болница в града на 30 януари. Той се укрива успешно 30 години, но диагноза рак го принуждава да се лекува. Умира в затвора от болестта.
Карабинери в Палермо отвеждат Матео Денаро - най-издирваният сицилиански мафиот, от болница в града на 30 януари. Той се укрива успешно 30 години, но диагноза рак го принуждава да се лекува. Умира в затвора от болестта.

Най-търсеният мафиот в Италия. Убитите от него могат да напълнят гробище. След 30 години в нелегалност, на 30 януари полицията го откри. Издаде го болестта, която месеци по-късно го уби. Той беше Матео Динаро - смятан за последния бос на босовете на Коза Ностра. Какво остава след него?

На 16 януари медиите в Италия съобщиха новина, която засенчи дори смъртта на филмовата звезда Джина Лолобриджида същия ден. Вестта, че е задържан босът на сицилианската мафия Матео Месина Денаро, укривал се от 1993 година, веднага обиколи целия свят.

Оказа се, че 60-годишният бос на Коза Ностра (Cosa Nostra) е бил в родната си Сицилия. И може би никога нямаше да бъде открит, ако не го беше застигнала участта да страда от рак на дебелото черво. Диагнозата го принуждава да се лекува в клиника в столицата на острова - Палермо.

Използва фалшиво име - Андреа Бонафеде, но въпреки това след 30 години в нелегалност италианската полиция го арестува в болницата.

Кадър от видео, разпространено от полицията при ареста на Матео Денаро
Кадър от видео, разпространено от полицията при ареста на Матео Денаро

Матео Денаро, известен още като Диаболик - от името на популярен италиански комикс герой, е смятан за Бос на босовете на сицилианската мафия след смъртта през 2016 г. на Бернардо Провенцано - наричан Бени Трактора, и после на Салваторе (Тото) Риина, известен като Звяра, през 2017 г.

Още преди години Денаро получава задочно 20 доживотни присъди за ролята си в множество зловещи убийства и атентати с коли-бомби през 90-те години на миналия век. Една от присъдите му, заедно с други мафиотски босове, беше за организирането на знаковите покушения през 1992 г., при които загинаха водещите магистрати, разследвали мафията - Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Друга - за бомбени атентати през 1993 г. в обекти, свързани с изкуството и религията в Милано, Флоренция и Рим, в които умират 10 души, а десетки са ранени. Целта им е да бъдат накарани властите да се откажат от войната с Коза Ностра по това време.

Денаро е осъден и за убийството на 12-годишния син на мафиот, станал прокурорски свидетел. Детето е било отвлечено и държано в плен 2 години, за да бъде принуден баща му да мълчи. Накрая е удушено, а тялото му разтворено в киселина през 1996 г.

Матео Денаро след ареста
Матео Денаро след ареста

След ареста Денаро беше държан в строго охраняван затвор в град Акуила. Лекуваха го в специална клиника за химиотерапия, изградена зад решетките.

През август мафиотът е преместен в местна болница, където претърпява операция на червата. Но заболяването му вече е в последен стадий и по негово желание преминава само на палиативно лечение. Няколко дни преди да издъхне на 61 години, получава силен кръвоизлив и изпада в кома.

Помощниците

Докато босът беше в затвора, през март беше задържана и сестра му - Розалия Денаро, по обвинения, че му е помагала да се укрива и да ръководи клана, докато е беглец. Според разследващите тя е действала от негово име като „касиер“ на фамилията. Управлявала и комуникационната мрежа с „пицини“ - заповеди и указания към хората му.

Такова „пицино“ за здравословното му състояние, написано от Розалия и скрито в кухина на стол, е дало на разследващите следа, довела до ареста на мафиота. Бележката е открита на 6 декември 2022 г. в дома на сестрата, подслушван от карабинерите.

През април беше задържана и любовницата на Денаро - Лаура Бонафеде, дъщеря на друг бос – Леонардо Бонафеде, и официално женена за трети мафиот - Салваторе Джентиле. Той излежава присъда за извършването на две убийства по заповед на Денаро. Бонафеде беше осъдена за съучастие в мрежа, която е помагала на Денаро да се укрива.

По време на разследването следователи откриха и негови скривалища в град Кампобело ди Мадзара. Там са намерени много ценности, а най-атрактивната находка е плакат на мафиотския бос Вито Корлеоне, изигран от Марлон Брандо във филма "Кръстникът" от 1972 г.

Безмилостният убиец, който се смята за честен човек

Матео Месина Денаро е роден през 1962 г. в град Кастелветрано, близо до Трапани. Син е на мафиота Чичо и от рано върви по пътя му. Смята се, че на 15 години вече е носел оръжие, а на 18 е извършил първото си убийство.

Кланът Кастелветрано, към който принадлежи, е свързан с фамилията Корлеонези от град Корлеоне, оглавявана от Тото Рийна, докато той е Босът на босовете.

Самият Денаро като млад носи прякора Кльощавия. След ареста му италианските медии писаха, че той е бил боготворен от по-младите мафиоти заради безпощадността му и харизмата му на плейбой.

Денаро получава репутацията на особено брутален престъпник, след като убива свой съперник в Трапани и удушава бременната му приятелка. Твърди се, че е убил бременна и една от многото си любовници. Други мафиоти казват за него, че с телата на убитите от него хора може да се напълни цяло гробище.

Той никога не се е женил, но има две деца от извънбрачни връзки, за които не се знае почти нищо.

През 1993 г., след задържането на Тото Риина, Денаро обявява бягството си в писмо до тогавашната му приятелка Анджела, като пише: "Ще чуете за мен, ще ме направят да изглеждам като дявол, но всичко това са лъжи".

„Честен мъж, превърнал честността в своя житейска философия и надяващ се да умре като такъв”

Полицията в Сицилия на няколко пъти се е опитвала да го залови, попадайки на негова кореспонденция. Той се описвал като „честен мъж, превърнал честността в своя житейска философия и надяващ се да умре като такъв”. Често цитирал и Библията.

Денаро е смятан за последния истински бос на Коза Ностра, запазил тайните за преговорите с държавата през 90-те и за връзката между сицилианската мафия и калабрийската Ндрангета. Смята се и, че контактите му стигат до САЩ и Канада, а вероятно и до ислямисткия тероризъм, както твърди информатор на властите.

Според италиански прокурори обаче Денаро не можа да се сравнява с абсолютната власт на Тото Риина или Бернардо Провенцано, а по-скоро е ръководил Коза Ностра в Западна Сицилия.

Не Денаро е най-дълго издирваният мафиот, а Провенцано, който беше арестуван през 2006 г. след 38-годишно укриване. Риина успява да бяга от правосъдието 23 г.

"Коза Ностра вече няма да съществува"

Арестът на Матео Денаро беше обявен от италианските медии и политици като повратен момент в борбата с мафията.

Премиерът Джорджа Мелони каза, че залавянето му „е една голяма победа на държавата, която показва, че не се предава пред мафията”. Тя отиде в Палермо на среща с окръжния прокурор и полицията. Посети и паметника на мястото, на което е извършен атентатът срещу Фалконе.

Италианският президент Серджо Матарела също приветства ареста на Денаро. Семейството му е жертва на Коза Ностра - брат му Пиерсанти Матарела е убит, докато е областен управител на Сицилия през 1980 г.

Италианският журналист и писател Роберто Савиано, който се укрива от мафията заради разкритията в книгите си, беше критичен: „През всички тези години Денаро не е напускал дома си. Подобно на всички босове, той беше на място, на което всеки знаеше, че може да го намери”.

Според Марио Мори, бивш ръководител на карабинерите, ерата на структурираната и организираната мафия в Сицилия е приключила: „Някои райони ще останат заразени с културата на мафията, но Коза Ностра вече няма да съществува”.

И според някои експерти тя вече не е най-опасната в Италия, а и по света, където се налага Ндрангета - една от най-влиятелните в трафика на кокаин. Коза Ностра все пак също продължава да се занимава с наркотрафик и успява да стигне до обществени поръчки и да изнудва малки бизнеси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG