Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ирански журналистки, отразили смъртта на Махса Амини, са "временно" освободени под гаранция


Нилуфар Хамеди и Елаха Мохамади са освободени временно под гаранция, 14 януари 2024 г.
Нилуфар Хамеди и Елаха Мохамади са освободени временно под гаранция, 14 януари 2024 г.

Двете ирански журналистки, осъдени на дълги присъди затвор за отразяването на смъртта на Махса Амини, получиха "временно освобождаване" под гаранция в очакване на обжалване на присъдите им. Това съобщи иранската служба на Радио Свободна Европа в неделя.

Журналистките Нилуфар Хамеди и Елаха Мохамади, осъдени съответно на 13 и 12 години, напуснаха затвора Евин в Техеран в неделя.

Новината идва 17 месеца след задържането им, въпреки световните призиви за освобождаването им.

Според съобщения в иранските държавни медии на двете е забранено да напускат страната.

"Нилоофар Хамеди и Елаха Мохамади са наказани само за отразяване на новината за убийството на Махса Амини от полицията в Иршад и нейната погребална церемония", се казва в изявление на United For Iran, базирана в САЩ организация с нестопанска цел, управлявана от активисти и бивши ирански политически затворници.

"Те са в затвора въз основа на неоснователни обвинения", продължава изявлението. "Съдебната власт трябва да отмени тези неоснователни обвинения срещу [тях] и други политически затворници."

Хамеди съобщи новината за смъртта на 22-годишната Махса Амини и беше арестувана, след като направи снимка на родителите на Амини, прегърнати в болница в Техеран, докато дъщеря им беше в кома.

Мохамади пък беше арестувана, след като писа за погребението на младата иранка. Амини почина, след като беше задържана от нравствената полиция през септември 2022 г. Информацията за смъртта ѝ предизвика едни от най-големите протести срещу режима в Иран за последните няколко десетилетия.

Тези протести бяха брутално потушени и се превърнаха в едно от най-плашещите предизвикателства, пред които е изправено ислямисткото правителство след революцията в Иран от 1979 г.

Европейският парламент присъди наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2023 г. на Амини и движението "Жени, живот, свобода", което беше предизвикано от нейната смърт. Иранските власти попречиха на родителите и брата на Амини да пътуват в чужбина през декември 2023 г., за да получат наградата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG