Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дългият път на Мар Галсеран, за която няма бариери в политиката


Мар Галсеран
Мар Галсеран

През целия си живот тя се бори да бъде видяна като личност, а не като човек с увреждане. Влиза в политиката, за да продължи тази борба. Днес вече е първата членка на местен парламент в Испания със синдром на Даун. Тя е Мар Галсеран и е Човек на деня на Свободна Европа.

Историята на Мар Галсеран е безпрецедентен случай в политиката на Испания. През септември 2023 г. тя стана първата испанска депутатка със синдром на Даун в регионален парламент.

Да представлява жителите на Валенсия - за Галсеран това е сбъдната мечта. Пред британския вестник Гардиън тя казва, че мястото ѝ в местния законодателен орган е още един начин да докаже способностите си.

Допълва, че се надява по този начин да помогне за преодоляването на многобройните предразсъдъци, които продължават да битуват в обществото - особено когато става въпрос за хората със синдром на Даун.

„Искам хората да ме възприемат като личност, а не да ме виждат само заради увреждането ми“, допълва Мар.

Тя е политически активна през целия си живот, а мисията ѝ е хората с увреждания да не се чувстват изолирани в обществения живот.

Мария дел Мар Галсеран Гадея, позната като Мар Галсеран, е родена на 28 октомври 1977 г. Завършила е Професионалната гимназия за хотелиерство и туризъм във Валенсия.

На 18-годишна възраст Мар се присъединява към консервативната Народна партия, като това бележи началото на нейната политическа кариера.

В продължение на 26 години Галсеран работи в държавната администрация на Валенсия и помага за създаването на социални политики, които да подпомагат семейства с деца със синдром на Даун.

Работила е още в детска градина и е била президент на Дружеството за помощ на хора със синдром на Даун във Валенсия.

Усилията ѝ се увенчават с успех през 2023 г., когато е поставена на 20-то място в партийната листа за регионалните избори в Испания. Мар не успява да събере нужните гласове, но един от новите членове на местния парламент от нейната партия подава оставка. Мар грабва възможността и се присъединява към регионалния законодателен орган на 14 септември 2023 г. за първата му пленарна сесия.

Тя казва, че полагането на клетва е нов етап в живота ѝ и благодари на регионалния лидер на партията Карлос Масон с публикация в профила си в Инстаграм.

В официалния си профил в социалните мрежи Масон пише, че влизането на Галсеран в парламента е страхотна новина за политиката и преодоляването на стереотипите.

Постижението на Мар е напредък в борбата на хората със синдром на Даун да участват в политическия живот. Подобен положителен пример от последните години е Елеонор Лалу, която през 2020 г. стана първата общинска съветничка със синдром на Даун във Франция.

„Обществото започва да вижда, че хората със синдром на Даун могат да допринесат много. Но това е много дълъг път“, казва още Мар пред Гардиън.

"Обещавам на целия свят". Как младежи със Синдром на Даун печелят медали
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG