Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Едната ръка не знае какво прави другата". Може ли държавата да раздели руско семейство, избягало в България


Маргарита Шурупова, съпругът ѝ Владимир Шурупов и двамата им синове

Руско семейство кандидатства за закрила в България. Властите първоначално отказват и на четиримата, те обжалват пред съда, а той излиза с различни решения: отсъжда в полза на майката и по-малкото дете, но потвърждава отказа за бащата и по-голямото дете. Ето как е възможно това.

След началото на инвазията на Москва в Украйна Маргарита Шурупова, Владимир Шурупов и двете им деца напускат Русия. Установяват се в България и подават молби за международна закрила. Тъй като майката Маргарита Шурупова е журналистка с ясна антивоенна позиция, семейството вярва, че България няма да им откаже да останат в страната.

След дълга процедура, продължила година, обаче българската държава им дава изненадващ отговор. Първоначално отказва убежище и на четиримата, те обжалват пред съда, а той излиза с различаващи се решения: отсъжда в полза на майката и по-малкото дете и постановява, че властите трябва да преразгледат решението си и да направят нова оценка за тяхната нужда от закрила.

В случаите на бащата и по-голямото дете обаче съдът потвърждава отказа от закрила и разрешава двамата да бъдат прехвърлени в Чехия, както е решила Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Мотивът е, че европейските им визи са издадени от чешките власти.

В крайна сметка само производството за предоставяне на закрила на бащата и по-големия син е прекратено. В отговори до Свободна Европа от ДАБ, която взима решението по случаите, казаха, че планират да разгледат отново молбите и на Шурупов, и на по-голямото дете. Въпреки това семейството се опасява, че двамата ще бъдат принудително прехвърлени в Чехия.

Това всъщност означава разделяне на семейството
Маргарита Шурупова

„Това всъщност означава разделяне на семейството“, каза в интервю за Свободна Европа Маргарита Шурупова.

„Звучи абсурдно, защото когато започнахме процедурата в Държавната агенция за бежанците, попитах дали е възможно да бъдем разделени, и ми отговориха, че това няма как да стане, не е законно. А година след това то се случва“, добави тя.

Какъв е проблемът с чешките визи

В основата на казуса със семейството на Маргарита и Владимир Шурупови са визите, с които четиримата влизат на българска територия.

След като режимът в Русия започва масово да затваря медии, на 4 март 2022 г. е блокиран и сайтът на информационната агенция ТВ2, за която работи Маргарита Шурупова. Семейството решава да напусне страната и на 9 март пристига в Армения.

Заради многото руски емигранти, пристигащи в Ереван обаче, животът там поскъпва значително. Тогава Шурупови взимат решение да се преместят в България, където Владимир има роднини.

За целта им трябват визи, а получаването им е трудно. В крайна сметка чешка неправителствена огранизация, която съдейства на руски активисти и журналисти в изгнание, им помага да получат визи за Шенгенското пространство и чешкото представителство в Ереван им ги издава.

Именно с тези документи семейството влиза в България и през юли миналата година четиримата подават молби пред ДАБ за международна закрила.

Заради наличието на шенгенски визи, издадени от Чехия, агенцията отправя питане до чешките власти дали те ще поемат въпроса със закрилата на семейството. Именно такава е процедурата по т.нар. Дъблински регламент. Той предвижда, че първата държава членка на ЕС, в която даден чужденец е влязъл, или държавата членка, която му е издала документа за пребиваване, е отговорна за разглеждането на молбата му за международна закрила. В случая – Чехия.

Владимир Шурупов и Маргарита Шурупова
Владимир Шурупов и Маргарита Шурупова

Пред Свободна Европа Маргарита Шурупова разказа, че със съпруга ѝ не са имали намерение да остават в Чехия и просто не са взели предвид тази процедура.

Така чешките визи правят случая на Шурупови по-различен от този на повечето руски граждани, търсещи закрила в България. Мотивът, в някои от случаите, в които властите отказаха да предоставят политическо убежище на руски активисти, беше, че животът в Русия не крие рискове за тях, защото там има „ясно изградени демократични институции и действащи граждански организации, контролирани от обществото“. Това твърдение противоречи на оценките на редица международни правозащитни организации.

По данни на ДАБ от януари 2022 до март 2023 г. общо 195 руски граждани са поискали международна закрила в България. От тях едва 8 са я получили, а 143 още са в процедура.

Какво следва след обжалването

В края на 2022 г. ДАБ получава отговор от чешките власти, че са готови да поемат случая на семейство Шурупови съгласно Дъблинския регламент, и със свои решения ДАБ разрешава прехвърлянето.

Според Георги Войнов от Българския хелзинкски комитет - адвоката на семейство Шурупови – проблематичен при тези решения е начинът, по който властите не са взели предвид интереса на децата. Според международното право именно той има приоритет пред останалите фактори.

„Не е взето предвид как ще им се отрази едно ново местене, ученето на пореден нов език, особено на по-малкото дете [което е на 13 години]“, каза адв. Войнов.

„Докато Чехия даде отговора си, децата ни вече от няколко месеца учеха в българско училище, бяха си намерили български приятели. За тях адаптацията в новата страна е много трудна, защото те са тийнейджъри. На тази възраст емиграцията е много тежка“, посочи и майката Маргарита.

Затова семейството обжалва решенията на ДАБ пред съда. Според установената съдебна практика обжалванията им се разглеждат индивидуално в четири отделни дела. А това довежда и до различните отсъждания.

От една страна, в случаите на майката Маргарита и по-малкия син Макар Административен съд - София град връща процедурата за нова преценка. Аргументацията е, че при решението за преместване на семейството в Чехия не е взет предвид най-добрият интерес на децата. Затова съдът постановява, че ДАБ трябва да проведе нови интервюта и тогава да излезе с решение.

От друга обаче, в случаите на бащата Владимир и големия син Вадим Административен съд - Варна потвърждава отказа на ДАБ и разрешава двамата да бъдат прехвърлени в Чехия. След отсъждането на съда следва и решение на ДАБ, че ще позволи преместването на техните случаи.

По думите на Войнов обаче едно такова прехвърляне би било противозаконно, защото ще означава семейството да бъде разделено без основание. В редица международни правни документи запазването на целостта на семейството на търсещите закрила е записано като основен принцип.

Според Войнов обаче в случая става въпрос за недоглеждане или разминаване в действията на институциите, а не за нещо целенасочено.

Не мисля, че има някакво особено отношение. Положението е по-скоро: "едната ръка не знае какво прави другата"
Георги Войнов

„Не мисля, че има някакво особено отношение. Положението е по-скоро: „едната ръка не знае какво прави другата“, коментира Войнов.

Поради тази причина семейството обжалва прекратяването на процедурите за закрила на Владимир и големия син Вадим, а адвокатът им очаква разминаването да бъде поправено.

"Като смърт за мен"

В отговор на писмените въпроси на Свободна Европа от ДАБ казаха, че с действията си са следвали Дъблинския регламент.

Оттам обаче добавиха още, че отчитат, че в своите решения различните състави на съда са се произнесли „с противоречиви решения“ за отделните членове на семейството и за тяхното прехвърляне в Чешката република. С оглед на това, както и при спазване на принципите за запазване целостта на семейството и висшия интерес на детето, властите все още не са прибегнали към прехвърлянето им в Чехия, се казва в позицията на ДАБ.

„В изпълнение на задължителните указания, посочени в решенията на съда, Република България, в частност Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет ще разгледа молбите за закрила на руските граждани, дори и на членовете, на които е одобрено прехвърлянето им в Чешката република“, посочиха още от агенцията.

Майката Маргарита Шурупова обаче остава силно обезпокоена за бъдещето на семейството си и не знае какво да очаква от предстоящите заседание на съда. Миналата седмица той започна да разглежда обжалването по случая с бащата Владимир. В понеделник, 3 юли, предстои да започне и делото по обжалването на големия син Вадим.

„Не съм готова за дълга принудителна раздяла със съпруга и големия си син. Това е като смърт за мен. Надявам се, че има закони, които няма да позволят това да ни се направи“, написа Шурупова във Фейсбук.

"Сякаш го е писала Митрофанова". Защо България отказва бежански статут на руснаци
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:55 0:00

Facebook форум

XS
SM
MD
LG