Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Поредното активно мероприятие". ГЕРБ и ИТН атакуват машинния вот точно преди изборите


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов в парламента.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов в парламента.

В последния ден на предизборната кампания ГЕРБ и "Има такъв народ" (ИТН) обвиниха Столичната община (СО) и кмета Васил Терзиев в опит да повлияят на изборите. Общината определи това като "манипулативни твърдения" и отрече да има опит за вмешателство.

Новината идва, след като на местните избори през октомври 2023 г. отново два дни преди вота ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" също обвиниха „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в опит да манипулират изборите. Резултатът беше, че Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинното гласуване на първия тур.

В четвъртък на извънреден брифинг съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов съобщи, че СО отказва да изпълни указание на ЦИК за унищожаване на неизползваните ролки за машинно гласуване от парламентарните избори през април и местните избори през октомври миналата година.

ГЕРБ също се включи в атаката на ИТН и обвини ПП-ДБ, че са се подготвили да фалшифицират парламентарните избори. От партията на Бойко Борисов твърдят, че "който държи ролките, той може да си разпечата и 200 хиляди бюлетини".

Столичната община отговори, че ролките от местните избори са обект на съдебно дело, заради което не могат да бъдат унищожени. Причината е, че след балотажа на изборите в София загубилата от Терзиев претендентка за кметския пост Ваня Григорова обжалва резултата. Делото продължава и в момента.

Същевременно в петък Столичната община съобщи, че е готова да изпълни разпореждането на ЦИК, но чака разрешение за това от съда.

Преди отговора на съда на свое събрание в 11 часа ЦИК реши да поиска протоколи от районните кметове на Столичната община за това къде се съхраняват старите ролки. На всички останали общини в страната, които не са дали информация дали хартията е била унищожена, ЦИК даде час и половина, за да го направят. ПП-ДБ определи тези срокове за непостижими и обвини ЦИК в опит за саботаж на машинния вот.

Малко по-късно Административният съд София потвърди, че забранява унищожаването на изборни материали от местните избори през октомври и ноември 2023 г. в София, като забраната ще важи до приключването на съдебния процес, съобщи БТА.

Пред Свободна Европа от фирмата, отговорна за организацията на машинния вот "Сиела норма", неофициално коментираха, че до момента нищо не застрашава провеждането на гласуването с машини в страната.

"Поредното активно мероприятие"

"Готвят поредното активно мероприятие срещу машинното гласуване", написа кандидат-депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов във Фейсбук.

Той казва, че подобно решение за унищожаване на ролки между местни и парламентарни избори се взима за първи път, като по негови думи това е било поискано от представител на ДПС.

"Ако можеше да се правят такива манипулации, то унищожаването на ролките трябваше да е станало веднага след местните избори. Иначе 265 общини в продължение на месеци са разполагали с тези ролки", добавя Божанов.

Според Изборния кодекс при всяко гласуване хартията, която се използва за машинно гласуване, е различна.

Изцяло машинно гласуване беше въведено през 2021 г. с гласовете на "Демократична България", БСП, "Изправи се! Мутри вън!" и ИТН.

На изборите в неделя ще се гласува смесено - с хартиена бюлетина и на машина. Смесено гласуване се очакваше и на местните избори през октомври, но то беше отменено на първия тур заради внушения за манипулиране на вота.

Тогава обвинението беше отправено към зам.-министъра на електронното управление за това, че той е записвал кода на машините и по този начин може да определи изхода от изборите. Това твърдение беше опровергано, но въпреки това машинното гласуване беше отменено.

Гласуването на хартия беше върнато, след като в края на 2022 г. ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха промени в Изборния кодекс. С тях бяха премахнати и протоколите от машинното гласуване.

Тогава трите партии лансираха твърдението, че кодът на машините за гласуване може да бъде "държан" и така да се манипулират изборите, въпреки че експертите казват, че това е невъзможно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG