Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По диагонала на закона". Майката на Делян Добрев строи вила без разрешителни, сочи разследване


Колаж на Делян Добрев на фона на вилата край село Равногор
Колаж на Делян Добрев на фона на вилата край село Равногор

Златка Добрева, майката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, строи вила край родопското село Равногор без нужните разрешителни. Това сочи разследване на на Антикорупционния фонд (АКФ), публикувано в сряда.

Според екипа на АКФ липсват валидна виза и разрешение за строеж за къщата. Въпреки че нарушенията са отбелязани неколкократно от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и районната дирекция РДНСК-Пазарджик, община Брацигово не е взела мерки, за да спре незаконното строителство.

Пред Свободна Европа Добрев отказа коментар, а впоследствие публикува Фейсбук пост, в който определи случая като "междусъседски спор за 60 квадрата вила".

Новината идва, след като по-рано миналата година друго раследване на АКФ свърза родителите на Добрев с фиктивни сделки за доставка на дървесни отпадъци от пелети с ТЕЦ "Марица 3". Тогава депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката отрече твърденията.

Сега в разследването си "По диагонала на закона" от АКФ установяват, че в края на ноември 2019 г. Златка Добрева е придобила дървен павилион в курортната местност „Атолука“ в Родопите.

Година по-късно кметът на Община Брацигово издава акт за частна общинска собственост за парцела, както и виза за проектиране. Няколко дни след издаване на визата обаче дървеният павилион е разрушен. Въпреки това, два месеца по-късно общината дава на Добрева право на пристрояване и надстрояване на несъществуващия павилион.

„Липсата на виза за проектиране за ново строителство означава, че е опорочена още първата стъпка от законовата процедура по разрешаване на строителството,“ каза Даниела Пенева, правен експерт в АКФ.

Тя добави, че след това нарушенията продължават:

  • Внесеният от Добрева инвестиционен проект не е съгласуван и одобрен от общинската администрация по надлежния ред;
  • Въпреки липсата на валидна виза и на одобрен инвестиционен проект, общината издава разрешение за строеж;
  • През 2021 г. строителната площадка е открита, въпреки започналите съдебни процедури за обжалване на визата и разрешението за строеж;
  • Извършена е незаконна сеч на борова гора и строителство на територията на „Натура 2000“;
  • Община Брацигово не е изпълнила и задължението си да уведоми за строителните планове на Добрева заинтересовани лица – притежатели на съседни имоти.

Впоследствие ДНСК уведомява Окръжна и Районна прокуратура – Пазарджик и разпорежда на Надежда Казакова, кмет на Община Брацигово, да спре незаконното строителство. РДНСК-Пазарджик също указва на Казакова да спре незаконното строителство, но това така и не се случва.

Прокуратурата от своя страна не установява данни за престъпление и отказва да образува дело. Пред Административния съд - Пазарджик е образувно производство за оспорване на разрешението за строеж, но по него няма развитие вече четвърта година, пишат от АКФ.

„Развитието на този казус предизвиква съмнения за специално институционално отношение към Златка Добрева,“ коментира директорът на неправителствената организация Бойко Станкушев.

„Можем само да спекулираме дали мотивът за подобно отношение е роднинската връзка с Делян Добрев, но прави впечатление погазването на законодателството в ущърб на заинтересовани граждани и в полза на лице, директно свързано с политик от най-голямата парламентарно представена партия в България.“

"Междусъседски спор"

Свободна Европа потърси Делян Добрев по телефона, но той отказа коментар. Впоследствие той публикува пост във Фейсбук, в който определи случая като "междусъседски спор за 60 квадрата вила" и обвини АКФ във връзки с партия "Продължаваме промяната".

През 2019 г. името на депутата от ГЕРБ беше замесено и в друг случай с имотни нередности. Тогава сайтът „Биволъ“ писа, че близки на Добрев са купували луксозни жилища в София на цени много под пазарните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG